Повече от 160 души са задържани от полицията в Истанбул, след като сблъсъци избухнаха между демонстранти и властите по време на първомайските протести в турския мегаполис. Това съобщава ДПА, позовавайки се на местната агенция "Доган".

Телевизията NTV съобщи, че около 70 души са арестувани в квартал "Бешикташ". Полицията използва сълзотворен газ, след като избухнаха сблъсъци с протестиращи, които се опитваха да достигнат до площад "Таксим", който беше център на широкоразпространилите се антиправителствени протести през 2013 година.

Първомайските демонстрации на площад "Таксим" в последните години са забранени, въпреки че на синдикати с връзки до правителството беше разрешавано да се появяват там и да излагат кратки становища. Анадолската агенция съобщава, че повече от 30 000 членове на силите за сигурност са охранявали площада.

Сблъсъци между полицаи и демонстранти в Истанбул

Сблъсъци между полицаи и демонстранти в Истанбул

Полицията използва сълзотворен газ

Отделно хиляди синдикални членове в опозиция на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган - заедно с други протести, имаха възможност да се съберат мирно в квартал "Бакъркьой", където протестът бе одобрен от властите.

След опита за преврат на правителството през юли, хиляди бяха задържани в Турция или отстранени от работа по обвинения, че работят за дестабилизиране на правителството.

Върховният комисар на ООН по човешките права Заед Раад Ал Хюсеин направи изявление в Женева, в което критикува мерките на правителството. Той посочи, че климатът на страх в страната е изострен от масовото уволнение на държавни служители без да има достатъчен поглед, за да се види дали наказанията са подходящи.

Междувременно, турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу в свое изявление се оплака, че натискът на правителството се увеличава всекидневно. Според него основните права и свободи са били унищожени при извънредното положение, наложено след опита за преврат.