Сблъсъци избухнаха между полиция и групи демонстранти в Турция. В цял Истанбул има задържани, съобщава "Хюриет". Някои от протестиращите са арестувани, докато сблъсъците между демонстранти и полиция продължават.

Около 300 демонстранти опитаха да шестват до площад "Таксим" от квартал "Шишли". Те обаче срещнаха съпротивата на полицията и куршуми с боя. Много демонстранти бяха задържани, докато се опитваха да избягат в съседни улици.

Междувременно полицията затегна контрола в близост до площада. Гостите в хотелите на около също бяха проверявани преди 1 май. Площадът беше затворен с бариери от полицията, докато трафикът бе преустановен до края на проявите.

Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне група протестиращи, които се опитаха да нарушат забраната и да шестват до площад "Таксим" в Истанбул, за да празнуват 1 май. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Полицията опита да спре около 200 протестиращи в квартала Гайретепе в европейската част на мегаполиса. Те искаха да отидат до известния площад, въпреки забраната на градските власти.

Протестиращите, съставени от леви групи, разпънаха антиправителствени плакати след проведения на 16 април референдум, който позволява на президента Реджеп Тайип Ердоган да увеличи правомощията си.

"Да живее 1 май, не на диктатора", пише на плакатите. Най-малко един протестиращ е арестуван, според журналиста на АФП.

Турските власти наложиха забрана за всякакви демонстрации на площад "Таксим", като полицията отцепи района с барикади.

Няколко хиляди души участват в тържествени прояви в официално определена зона в квартал "Баръкьой", близо до международното летище в западната част на града.