Над 20 крилати и балистични ракети са свалени тази нощ при поредния руски обстрел по столицата на Украйна - Киев.

Ръководителят на Киевската градска администрация Сергей Попко написа в социалните мрежи: "Невероятно голямо количество балистични ракети едновременно."

По първоначална информация крилатите ракети са тип Х-101 и са пуснати около 3 часа тази нощ от руски стратегически бомбардировачи от Саратовска област.

Попко обяснява, че към Киев тези ракети са заходили от южно направление след сложни маневри.

"Едновременно с приближаването на крилатите ракети към столицата противникът изстреля балистични ракети КН-24/Искандер-М по Киев и предградията му, към всичко това се добави и един ударен БПЛА", добавя Попко.

Според него отломки от ракети са паднали в четири района на Киев, където са се запалили автомобили и са нанесени щети на нежилищни помещения.

Кметът на Киев Виталий Кличко уточнява, че към 06:25 местно време двама възрастни са се обърнали за помощ към лекари, единият украинец е приет в болница. В квартал "Святошински" са повредени четири автомобила, двуетажна нежилищна сграда, павилиони в близост до метростанцията Святошин и самият вход на метростанцията, пише Кличко. Метрото продължава да работи.

По информация на кмета още в Голосеевския район е повредено котелно отделение, а в район Шевченковски е възникнал пожар на територията на едно от предприятията.

Руските военни не са коментирали атаката.

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Руските войски са започнали да навлизат в застроената зона

Полицията в област Суми съобщи преди това, че по време на руски удар по областния център са ранени 13 души, включително четири деца. Според полицията са нанесени щети на учебно заведение и най-малко пет пететажни кооперации. Центърът за социално-психологическа рехабилитация на деца е разположен сред жилищни сгради.

Властите съобщиха също, че три управляеми бомби са били хвърлени върху промишлени предприятия в Суми, като е ранен работник в един от тях.

От Харков също съобщиха за експлозии. Областният център е подложен на непрекъснати атака от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов съобщи за няколко удара с щети по частен дом и друга гражданска инфраструктура. Към момента няма пострадали.

Атаката е извършена с дронове.

В неделя следобед Харков беше атакуван и с балистични ракети, Спортната палата и търговски център бяха разрушени, а най-малко 47 души бяха ранени.

47 ранени след руския удар по Харков

47 ранени след руския удар по Харков

Сред пострадалите са и 7 деца