Кандидатът на крайната френска десница Марин льо Пен гласува в Енин-Бомон, малко градче в северната част на Франция, контролирано от нейната партия "Национален фронт", съобщават световните осведомителни агенции.

Макрон води убедително на втория тур в отвъдморските територии

Макрон води убедително на втория тур в отвъдморските територии

Повече от 60% са гласували за центриста

Льо Пен пристигна в избирателната секция с кмета на града, който стана председател на "Националния фронт" по време на предизборната кампания за президентските избори.

Франция избира президент

Франция избира президент

Еманюел Макрон или Марин льо Пен

Тя успяла да гласува без инциденти, след като феминистки активисти били за кратко задържани няколко часа по-рано днес заради закачането на голям плакат срещу Льо Пен на църква.

Социологическите проучвания прогнозират, че центристкият кандидат Еманюел Макрон ще победи Марин льо Пен в днешния втори тур на президентските избори.

Евакуация до Лувъра

Евакуация до Лувъра

Открита е подозрителна чанта

Междувременно Макрон гласува в крайбрежния град Льо Туке в Северозападна Франция заедно със съпругата си Бриджит Макрон.

Бившият икономически министър в социалистическото правителство и бивш инвестиционен банкер гласува с широка усмивка на лицето, като погалил черно куче, излизайки от ваканционната си вила в морския курорт.

От своя страна отиващият си френски президент Франсоа Оланд гласува в своята политическа крепост в град Тюл в Югозападна Франция.

Оланд, който е най-непопулярният президент в съвременната история на Франция, реши да не участва в битката за втори мандат.

Социалистическият президент призова избирателите да отхвърлят Марин льо Пен и да подкрепят Макрон, който преди беше негово протеже.

Кандидатът на социлистите Беноа Амон беше елиминиран в първия тур на изборите, след като получи около 6 процента от гласовете.

Избирателната активност към 12 часа местно време е била 28,23 процента според данните на френското вътрешно министерство. Активността е по-ниска в сравнение с предишните президентски избори преди 5 години, когато до същия час са били гласували 30,7 процента.