Полицията е задържала над 300 души след сблъсъци с привърженици на крайната десница, които шестваха из улиците на Варшава в нарушение на ограниченията, наложени заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Ройтерс".

Полицейски сили за борба с безредиците са използвали лютив спрей, за да прекъснат сблъсъците по време на марша за Деня на независимостта вчера - редовни стълкновения между крайнодесни групи и поддръжници на националистическото правителство, от една страна, и техните либерални противници, от друга.

Хиляди крайнодесни в Полша не се подчиняват на COVID-19 ограниченията

Хиляди крайнодесни в Полша не се подчиняват на COVID-19 ограниченията

Нападнаха униформени

Хората от тълпата са хвърляли тухли и факли по униформените, каза говорителят на полицията Силвестър Марчак. Насилието се разрази в центъра на града и към края на шествието близо до Националния стадион, наскоро превърнат в полева болница за пациенти с COVID-19.

Организаторите бяха казали, че хората ще шофират през главните пътища на столицата тази година, за да заобиколят забрана от кметството, наложена в опит да се ограничи епидемията. Но хиляди хора дефилираха пеша през централната част на Варшава в допълнение към шофиращи автомобили.

"Имаше редица факли, опасни предмети, хвърлени към полицаите и представляващи заплаха за полицаите. Ранени са 35 полицаи", уточни Марчак.

Повечето от задържаните хора вече са освободени, добави той.