Над 300 представители на българската общност в областта Бесарабия протестираха по време на сесията на Белгород-Днестровския градски съвет, съобщи uainfo.org.

В болница е представител на българската общност в Украйна, бит от националисти

В болница е представител на българската общност в Украйна, бит от националисти

Василий Кащи е бит, залят и се опитали да го напъхат в кофа за боклук

Сънародниците ни в Украйна спряха движението на автомобилите пред градския съвет с искане да се ограничат действията на националистите. Повод за недоволството им е нападението от 18 май т.г. на националисти, които набиха и се опитаха да захвърлят в кофа за боклук депутата Василий Кащи, представител на българската общност в Украйна.

Протестиращите недоволстват и срещу други притеснения към българската общност там, в това число и оскверняването на българските паметници. По мнението на протестиращите българи, властта и лично президентът Петро Порошенко нарушават Конституцията на Украйна, когато използват радикалите за потискане на правата на малцинствата.

Протестиращите носеха плакати с искане на импийчмънт на Порошенко за нарушаване на чл. 10 от Конституцията на Украйна. На другите постери се четеше: "Порошенко, не пипай българите", "Радикали и тези, които набиха Кащи - в затвора".

Президентът на асоциацията на българите в Украйна, народният депутат Антон Киссе се обърна към Службата за безопасност на Украйна, правоохранителните органи и губернатора на Одеска област с искане да бъде разследвано нападението над Кащи. "Искаме извинение от "патриотите", които назовават себе си по този начин", заяви одеският народен представител.

На протеста дойде и нападнатият депутат Василий Кащи. По думите му, след инцидента с радикалите, той е опериран, но към момента е загубил зрението си. "Те ни наричат сепаратисти. Защо? За това, че не се боядисваме оградите си в жълто-синьо и защитаваме своята позиция", възмути се Кащи.

В същото време съветникът на втория независим президент на Украйна Леонид Кучма - Олег Соскин определи изявата на българите като глупава и предупреди общината за отговорността за сепаратизъм. "Да си вземат Киссе и да го депортират в България или където искат и с това неговата дейност - финансова, политическа, социална, ще бъде приключена", предложи Олек Сосксин.

Заради протеста от българската общност очакват изостряне на напрежението между Бесарабските българи и украинските националисти.