Над 43 милиона деца, живеещи в засегнати от военни конфликти държави, нямат достъп до образование, се казва в доклад на хуманитарната организация "Спасете децата", цитиран от АП.

Децата често са вербувани от участници в конфликтите и принуждавани да участват в насилие, се посочва в документа, който анализира положението в 30 държави, сред които Конго, Непал, Афганистан. 

Много често децата не ходят на училище, защото при военни действия сградите на училищата биват разрушавани, а учителите - убивани или принуждавани да се спасяват в други страни.

Според председателя на организацията „Спасете децата" Чарли Маккормак жертви на военните конфликти не са войниците, а обикновените граждани и то най-вече децата.
„Не можем да оставим тези милиони деца без образование и без вяра и възможности в бъдещето", подчерта Маккормак.

Той уточни, че през 2003 г. статистиката показва, че над половината от участващите във военни конфликти в същата година са под 15 годишни.

Освен това в момента в Афганистан по-малко от 15% от учителите имат необходимата квалификация.

От „Спасете децата" призовават международната общност да помогне в намирането на допълнителни 5.8 млрд. долара, които да бъдат дадени за обучение на деца в конфликтни и нестабилни региони.

От организацията са категорични, че децата не могат да чакат спирането на конфликтите, за да започнат да ходят на училище.