Мнозинство от 52% е на мнение, че случващото се в Македония е много важно за България. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в хода на политическата криза в югозападната ни съседка, още преди последните тревожни развития.

Резултатите показват, че малко над една трета от запитаните не са дали еднозначен отговор. Само една десета са на мнение, че случващото се в югозападната ни съседка не е важно за нас.

Социолозите отбелязват, че запознатостта не е висока, но усещането за важност, съответно тревога, преобладава. Те прогнозират, че след последните събития тази тенденция ще се задълбочи.

Сблъсъци в македонския парламент
Обновена

Сблъсъци в македонския парламент

След избора на албанец за председател на Народното събрание

Още от началото на 90-те години на 20-ти век "Галъп интернешънъл" периодично проверява обществените нагласи по различни въпроси, свързани със съседната страна. Преди седмици от агенцията са оправили въпрос към пълнолетните граждани дали усещат случващото се в Македония като важно за България. Впоследствие по време на предходната политическа криза в югозападната ни съседка също са зададени поредица въпроси. Социолозите продължават да следят нагласите по темата "Македония".

Изследването от пролетта на 2017 г. е проведено в периода 13-20 март.

От "Галъп" уточняват, че във въпроса умишлено не е уточнено какво се има предвид под "това, което се случва в Македония". Целта е да се измери едновременно чувствителността към текущите тревожни събития и общото отношение към близка за България страна.

Установено е, че запознатостта и загрижеността растат в синхрон с възрастта и образованието. Оказва се, че колкото по-голям е житейският опит на анкетирания, толкова по-голям е интересът му към събитията в Македония. Влияние върху нагласите оказва и историческата близост между двете страни.

Социолозите напомнят, че наскоро са проверили общото отношение на българските граждани към други страни. Македония се е подредила в първата десетка на страните, които усещаме като близки - сред 42.

Запитани кои страни чувстват най-далечни, българите отново са показали, че Македония не е сред тях. От "Галъп" посочват, че в ежемесечните им изследвания недоверието на българските граждани към съвременната република Македония е видимо. Смята се, че вероятно това се дължи на десетилетните политики на съзнателно раздалечаване на хората от двете страни на границата.

Социолозите смятат, че това означава, че у нас отношението към политическия елит на югозападната ни съседка е закономерно заредено по-скоро с недоверие. Отношението към самите хора на Македония и към страната обаче като цяло е като към близки.

Експериментален въпрос служи като доказателство за това. Той е зададен през 2015 г., в тогавашния пик на политическата криза в съседната страна. По това време актуална и темата за евентуални бежанци от Македония, Украйна и т.н. Данните са показали, че у нас хората от Македония не се възприемат като проблем. Твърдението, че бежанци от Македония са проблем за заплаха за националната ни сигурност е отхвърлено от 67%.

Относно отношенията между двете страни социолозите са се натъкнали на недвусмислена картина - две трети смятат, че тези отношения са по-скоро важни за България.

Директорът на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов коментира, че отзивчивостта на гражданите на България към Македония е запазена, макар в последните десетилетия да е била подложена на редица предизвикателства. В същото време българските медии информират пространно за събитията в Скопие. Според него тези две предпоставки означават, че темата ще става все по-важна за нашето общество, особено с оглед на нестабилността на Балканите.

По думите на Симеонов това изправя България пред необходимостта да формира и да следва консистентна политика по отношение на бъдещето на Македония и Западните Балкани, които са в сферата на прекия български външнополитически интерес, включително и в контекста на европейската интеграция.