Повече от половината израелци не са съгласни с решението на правителството за бойкот на новия коалиционен съюз на Палестина, сочи социологическо проучване, цитирано от АП. проучване.

Припомняме, че новото правителство е критикувано поради позицията си на непризнаване правото на съществуване на израелската държава.

Около 39% от 517 анкетирани смятат, че Израел трябва да преговаря с новото правителство, за да бъде решен този проблем.

Припомняме, че новото коалиционно правителство включва Хамас и и Фатах, като само 17% от анкетираните смятат, че палестинският кабинет е можел да бъде сформиран от представители на Фатах и в този си състав да бъде одобрен от Израел.

Последните проучвания сочат, че по-крайните израелци са по-гъвкави относно решаването на проблемите на мирния процес за разлика от правителство.

Припомняме, че вчера министър-председателят Ехуд Олмерт съобщи, че прегорите за мир с коалиционното правителство на Палестина са невъзможни, докато то отрича насилието и не признава правото на Израел да съществува.

Кабинетът потвърди твърдата позиция на премиера и призова Запада да не отменя тежките икономически санкции, които бяха наложени на Палестина, след като Хамас спечели парламентарните избори миналата година.