Повече от 6 млн. граждани на Европейския съюз са подали молба да останат във Великобритания след Брекзит. Това обяви британското правителство, почти два пъти повече от броя, за който се смяташе, че живеят във Великобритания преди тя да напусне Общността, информира "Франс прес".

Имало е късен наплив от заявления преди крайния срок 30 юни за схемата за установяване, предназначена да позволи на гражданите на ЕС, пребиваващи във Великобритания, да запазят същите права, на каквито те се радваха преди Брекзит.

Британия задържа граждани на ЕС в миграционни центрове, ЕК следи ситуацията

Британия задържа граждани на ЕС в миграционни центрове, ЕК следи ситуацията

Засега няма данни за подобни случаи с британски граждани в ЕС

Но след края на преходния период за Брекзит на 1 януари гражданите на ЕС, които искат да се установят или останат, са подложени на по-строги тестове за осигуряване на пребиваване и заетост.

Окончателното число от 6,02 млн. заявления, с 5,1 млн. предоставени статута, е далеч по-високо от 3,7 млн. граждани на ЕС, за които първоначално се смяташе, че са в страната, когато схемата стартира през март 2019 година.

Повече от 400 000 заявления са били подадени през последния месец преди приключването на схемата, уточниха от британското вътрешно министерство и добавиха, че онези, които са пропуснали крайния срок по "разумни причини", все пак могат да подадат късно заявление.

Великобритания e като "вражеска държава" за граждани на ЕС, задържани на границата

Великобритания e като "вражеска държава" за граждани на ЕС, задържани на границата

Британските граничари не са обучени за новите правила след Брекзит

"Когато напуснахме ЕС, обещахме да защитим правата на гражданите на ЕС, които са уредили живота си в Обединеното кралство, и разработихме изключително успешната схема за установяване на гражданите на ЕС, за да гарантираме, че могат да нарекат Обединеното кралство дом през следващите години", коментира британският вътрешен министър Прити Пател.

Правителството рекламираше шумно схемата за установяване като успешно изпълнение на обещания, дадени на гражданите на ЕС във Великобритания след оттеглянето на страната от Общността през декември и края на свободното движение.

Активисти за правата на имиграция обаче се оплакаха, че на най-уязвимите - включително деца, за които се полагат грижи, млади възрастни, за които преди това са полагани грижи, бездомни и възрастни хора - е било позволено да се промъкнат в мрежата на схемата.

Министърът за бъдещите граници и имиграцията Кевин Фостър заяви, че правителството е вградило "предпазни мерки" в схемата "за защита на онези, които все още не са кандидатствали, но които все пак могат да отговарят на условията" и "всеки ще може да получи статута, който заслужава".

Министерството на вътрешните работи уточни, че приблизително 570 000 кандидати, които все още очакват одобрение, ще са със защитен статут, докато се вземе решение.

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Много хора са се забавили заради пандемията