Министерството на външните работи (МВнР) полага усилия за разрешаване на проблемите на българските граждани във Великобритания, свързани с подаването на документи за придобиване на статут по схемата за уседналост след Брекзит. Това съобщават от министерството.

Във връзка с този проблем постоянният секретар на МВнР Иван Кондов е провел среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън, като е поставил въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната.

Българската страна е подчертала, че заради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки, много хора са се забавили с подаването на необходимите документи. В тази връзка бе отправена молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.

По информация на британската страна към момента 301 000 български граждани са подали заявления за придобиване на статут на уседналост - 264 000 от тях са одобрени, а 10 104 са отхвърлени, поради невъзможност да отговорят на изискванията за доказване на статут.

Хиляди българи с отказан статут в Англия преди крайния срок - 30 юни

Хиляди българи с отказан статут в Англия преди крайния срок - 30 юни

Посолството ни не смогва с подмяната на личните документи

МВнР и посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти. Отправено е и запитване към британската страна относно информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на нашите сънародници във Великобритания. По време на срещата българската страна отново постави и въпросът за по-високите цени на визите за определени категории работници.

От МВнР съветват предвид краткия оставащ срок до 30 юни 2021 г. за кандидатстване за статут по схемата за уседналост, българските граждани да подават своите документи пред съответните британски власти.

Подробна информация за правилата за кандидатстване по схемата за уседналост може да бъде намерена на сайта на правителството на Великобритания: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.bg

70 600 българи във Великобритания имат статут на уседналост

70 600 българи във Великобритания имат статут на уседналост

МВнР обяснява на БСП мерките на изпълнителната власт в защита на българите