Българите във Великобритания чакат по 6 месеца за ред в посолството ни в Лондон, за да си сменят българските си паспорти, пише "24 часа".

Британското вътрешно министерство е отказало статут на уседналост на хиляди български граждани. Така те стават нарушители на местното законодателство, ако се опитат да живеят в Обединеното кралство след 30 юни, ако нямат виза за работа или обучение.

Сънародниците ни ще бъдат лишени от достъп до безплатно здравеопазване, социални помощи, а някои работодатели и наемодатели могат да прекратят договорите с тях. Не е изключено да се стигне и до депортиране, ако не успеят да докажат, че са направили всичко възможно да уредят законово престоя си във Великобритания сред Брекзит.

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

ЕС настоя Великобритания да спазва обещанията за Брекзит, иначе я чакат "последици"

Най-вече по отношение на риболова и Северна Ирландия

В социалните мрежи наши сънародници споделят за необясними откази. В едно семейство родителите имат разрешение на уседналост, но едно от децата, които са на 2 и на 3 г. има отказ, независимо че са използвали едни и същи доказателства при кандидатстването и за двете. Родителите са писали до британското вътрешно министерство за проблема, но още не са получили отговор.

МВнР: Рекорден брой секции в чужбина за вота на 11 юли

МВнР: Рекорден брой секции в чужбина за вота на 11 юли

Към днешна дата подадените заявления за гласуване зад граница са 37 000

В неведение какво да прави е и Е. А. Тя пристига при своя годеник през декември, за да спази изискването да е влязла във Великобритания преди Брекзит. Кандидатства за статут с бордна карта от полета и с регистрация при британски личен лекар, но получава отказ. Единственият вариант сега за нея е да бъде прикрепена към статута на своя годеник, но за целта трябва да представят доказателства, че връзката им е съществувала две години назад, и то солидни като общи договори за наем или банкови преводи.

Другият вариант е да обжалва отказа, но вероятно това ще отнеме доста време и ще бъде искано писмо от авиокомпанията, с която е летяла, че наистина е била на борда на самолета, посочен в заявлението ѝ за кандидатстване.

Последното изискване бе въведено от британските власти наскоро, след като се сблъскаха с хиляди европейски граждани, претендиращи, че са влезли в Обединеното кралство в последните дни на миналата година въпреки коронавирусните ограничения.

До 850 могат да достигнат секциите в чужбина за вота на 11 юли

До 850 могат да достигнат секциите в чужбина за вота на 11 юли

6.7 милиона лева ще струва организацията на изборите зад граница

Подозренията са, че някои може просто да са си купили самолетен билет, за да си осигурят статут на уседналост, какъвто по принцип се полага само на европейците, намиращи се вече в страната преди излизането ѝ от ЕС. На всички, влизащи след първи януари, които искат да останат да работят или да учат в нея, е необходима виза. За разлика от статута тя е платена, а и се дава доста трудно. Има изискване към трудещите се да изкарват поне 25 600 паунда годишно, което е твърда високо възнаграждение и много над заплатите за професии, упражнявани от чужденци на Острова.

По данни на британското вътрешно министерство към края на март то е отхвърлило 5710 молби от български граждани за статут, 4400 са обявени за невалидни, а 2330 са оттеглени. Към днешна дата броят им вероятно е много по-голям, тъй като Хоум офис се произнася по кандидатури, забавени с месеци заради необходими допълнителни доказателства. Става въпрос общо за около 300 000 случая от всички държави от ЕС, което кара неправителствени организации да настояват крайният срок 30 юни да бъде удължен.

Те се опасяват, че времето е прекалено малко и някои европейски граждани сериозно ще пострадат още в първите дни на юли.

Засега обаче властите обещават да има само 28-дневен толеранс, и то за тези граждани, които успеят да докажат, че имат затруднения да завършат апликациите си за статут по независещи от тях причини. За някои наши сънародници това например е дори невъзможност да представят валиден документ за самоличност. Тъй като масово българските паспорти и лични карти изтичат през тази година, а и в условията на пандемия трудно се пътува до България за смяната им, посолството ни в Лондон е затрупано с искания за нови паспорти.

Пред него всеки ден се вият опашки, а за снемане на биометрични данни се чака около 6 месеца. Сънародници се оплакват, че с дни никой не отговаря на обявените телефони и имейли на консулската служба.

"Знам, навсякъде е трудно, но пред никое друго посолство не съм видяла такива опашки", казва Любомира, която от 23 г. живее в Лондон. Тя е трябвало да чака година за нова лична карта на дъщеря си.

Документът е изгубен през ноември 2019 г. Изпращат декларация до МВР за случилото се и запазват полет през март 2020 г. до България, за да получат нова. Заради коронавируса обаче не могат да пътуват и търсят съдействие от посолството.

През юни миналата година от консулската служба им дават час за декември, когато идват обаче, се оказва, че такъв не съществува. Януари тази година отново кандидатстват за час и получават резервация за края на май.

Този път успяват да подадат документи за нова лична карта и сега им предстои да чакат още месец и половина, за да я получат.

По думите на българския посланик в Лондон Марин Райков от консулската ни мисия всеки ден връчват по 50-60 нови документа.

"Полагаме максимални усилия, но 10 души в консулската служба трябва да предоставят всякакви административни услуги на цялата българска общност във Великобритания, която вече е над 200 000 души. Това е колкото населението на Бургас и няма начин толкова много хора да бъдат обслужени за дни. Но съдействаме по всякакъв начин с предоставяне на временни паспорти и други документи", каза посланик Райков.

Преди дни той и британският посланик в София Роб Диксън излязоха с общо видеообръщение на български език, с което напомнят на сънародниците ни на Острова, че трябва да кандидатстват за статут до 30 юни. По думите на Диксън вече 258 000 български граждани са получили такъв и независимо дали той е постоянен, или временен, те имат право на достъп до работа, социални помощи, здравеопазване и образование. Той призовава изпитващите трудност при кандидатстването за статут да се обърнат към организации, които са оторизирани да помагат.

Във Фейсбук има специален форум по въпроса, в който се дават безплатни онлайн консултации на български от обучени за целта наши сънародници.

Още преди Брекзит от българското външно министерство обещаваха да създадат консулски бюра в Шотландия и в Северна Ирландия, за да спестят на стотиците българи там дългите пътувания до Лондон. Към момента това не е направено.

Ситуацията допълнително се усложни по време на пандемията, когато в продължение на месеци свободното придвижване между четирите съставни части на Великобритания бе забранено. Това принуди българи в Шотландия да започнат подписка с искане да им бъде осигурена възможност на място да си сменят българските документи за самоличност.

Посланикът ни Марин Райков съобщи, че на 19 и 20 юни част от служителите от консулската служба ще бъдат в Единбург, за да им помогнат. Вече се правят записвания за консулски услуги, като до вчера 178 души бяха заявили желание за такава. Около 90% от тях са за смяна на паспорт, лична карта или издаване на временен документ за самоличност.