Значително увеличение на броя на секциите в чужбина - до 800-850, ще бележи парламентарния вот на 11 юли. Това отчетоха на брифинг от Министерството на външните работи.

Това значи почти двойно увеличение на местата, където българите зад граница могат да упражнят правото си на глас, отчете постоянният секретар на МВнР и председател на работна група "Избори" във ведомството Иван Кондов. 

Прави впечатление обаче друга тенденция - значително намалява броят на подадените заявления на намиращи се зад граница наши сънародници, желаещи да бъдат вписани в избирателните списъци - малко над 37 000 преди края на срока за подаване на въпросните заявления в сравнение с 80 000 преди предишния вот на 4 април.

"Подавайте колкото се може повече декларации, защото това ще облекчи процеса на гласуване. Така името Ви се вписва автоматично в списъка и улеснява секционната комисия. Който няма подадена декларация също, разбира се, може да гласува, но трябва да бъде вписан, а това отнема време", призова Кондов.

Гласуването в чужбина и машините въртят ЦИК на шиш

Гласуването в чужбина и машините въртят ЦИК на шиш

Над 240 секции в чужбина трябва да има машини за гласуване

"Безпрецедентни избори от гледна точна на обема секции и очаквания брой хора, които ще гласуват. Към момента откритите секции са 740", каза на свой ред заместник-председателят на изборния комитет във Външно Калин Анастасов.

Като пример за сериозно повишения на броя секции Атанасов даде Великобритания, където ще има 105 места за гласуване в сравнение с 35 на предишния вот. В Германия те скачат от 69 на 105, в Испания от 53 на 65, в Турция от 35 на 105, като се очаква бройката да се увеличи на 110 и т.н.

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 г. имаше 465 секции

6.7 милиона лева ще струва организацията на изборите зад граница, като ще са нужни около 300-310 машини, отчетоха още от Външно. От министерството изразиха увереност, че няма да има затруднения в изборния процес и образуване на огромни опашки, както беше на предходните избори. Причината - секциите, в които на предните избори са гласували по над 700-800 души, сега са разделени на 2 или 3 по-малки такива.