От 280 000 български граждани във Великобритания, едва 45 000 български граждани са придобили имиграционен статут към днешна дата. Данните представи омбудсманът Мая Манолова на дискусия, посветен на проблемите на българите във Великобритания по повод предстоящото напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е до 31 декември 2020 г., но не е ясно дали това ще бъде окончателният краен срок, стана ясно по време на дискусията.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която ще настоява за подписване на двустранно споразумение между България и Великобритания за защита на българското общество с или без сделка за Брекзит.

Опасността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка става все по-голяма. Липсата на споразумение за напускане на ЕС без сделка ще постави в неудобна позиция гражданите на страните-членки на ЕС. С това са свързани редица други права - трудови, социални и здравни, предупреди Манолова. 

Модерна стратегия за гурбетчиите ни искат българите на Острова

Модерна стратегия за гурбетчиите ни искат българите на Острова

Няма комуникация между институциите и партиите

Притеснението за омбудсмана е, че при евентуално напускане на Великобритания без споразумение, ще бъдат сериозно застрашени правата на хората от ЕС в Обединеното кралство. Нейните притеснения са свързани и с българските граждани, които не са придобили имиграционен статут и не са започнали процедурата по такъв.

По думите на Манолова огромен проблем е и неяснотата как сънародниците ни в Англия ще упражняват своите права и сложността на административната процедура за придобиването на такъв статут. 

И при Брекзит без сделка стоим до 90 дни във Великобритания

И при Брекзит без сделка стоим до 90 дни във Великобритания

Тази парламентарна сесия била най-дългата от 400 г.

Проблем ще бъде и недостатъчната компютърна грамотност, невладеенето на езика, което е свързано с уязвимата част от българската диаспора, пребиваваща във Великобритания.

Мая Манолова настоява да се привлече вниманието на българските институции, да има информационна кампания. 

"Една институция не може да се справи сама и ще бъде необходимо взаимодействието между всички страни", призова Манолова. Освен това сънародниците ни в Англия са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права. Основните предизвикателства, според българите, сезирали Мая Манолова, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут след Брекзит и затруднената социална интеграция

Опозиционните партии във Великобритания се обединяват, за да спрат Брекзит без сделка

Опозиционните партии във Великобритания се обединяват, за да спрат Брекзит без сделка

Британският парламент се готви за битка с Борис Джонсън

По време на дискусията имаше и конферентна връзка с българи, живеещи в Обединеното кралство. По думите им най-големите проблеми, с които се сблъскват сънародниците ни в Англия са незнанието на езика, липса на увереност, липса на компютърна грамотност.

На срещата присъства и заместник-посланикът на Великобритания, която е съгласна да има информационна кампания и иска българските граждани да останат в Англия, защото имат принос.

От своя страна българският евродепутат Илхан Кючюк посочи, че трябва да се работи по един по-координиран начин, защото това е ахилесовата пета на българската политика.

Той негодува, че няма координирана държавна политика по въпросите за българските граждани и отношението между Обединеното кралство и Република България. Според Кючюк трябва да се помисли вариант, при който служителите на Министерството на външните работи (МВнР) да пътуват от "точка А до точка Б", за да обясняват какви са правата на българските граждани с или без Брекзит.