България е длъжна да създаде нова, модерна и национална стратегия за  българите, работещи в чужбина. За това настоя Нишан Джингозян, организатор и мениджър за България в Център за социална интеграция и култура, която подкрепя гражданите на Европейския съюз във Великобритания.

Той посочи, че българите в Англия разбират ситуацията, в която българските институции имат ограничен ресурс да въздействат върху това, което се случва във Великобритания. По думите му, Великобритания е в най-голямата криза в Обединеното кралство от Втората световна война.

Джингозян подчерта, че комуникацията между българските партии и институциите не съществува, но трябва да се замислят за такава стратегия. Според него предизвикателствата пред българите във Великобритания трябва да бъдат насочени в областта на езиковата бариера, трудовата заетост, социалните въпроси, приобщаването им, осигуряване на жилище.

Другите насоки, които Джангозян предлага, са достъп до услуги на българите от локалните кметства, ограничаване на културни различия, ограничаване на социалната изолация и на бедносттта, на чувството на дискриминация, враждебната среда, липса на разбиране, липсата на информация къде да се търси подкрепа, обществено мнение.

Сред другите искания на Джингозян са откриване на център извън посолството, който да обслужва българската общност във Великобритания, информационна кампания по повод новия статут на уседналост, ефективна връзка с българските институции, увеличаване броя на служителите в българското посолство в Лондон.

Останалите му препоръки са насочени върху откриване на специализиран център в Лондон за предоставяне на информация, касаеща интеграция на българските граждани, откриване на гореща линия по въпросите за Брекзит, откриване на български консулства в Шотландия и Ирландия, депутат, който да отговаря за българската общност в чужбина, медийна политика на проблемите на българите в чужбина. 

Едва 45 000 българи във Великобритания придобили имиграционен статут
Обновена

Едва 45 000 българи във Великобритания придобили имиграционен статут

Не е ясно как сънародниците ни ползват правата си

Нишан Джингозян призова лидерите на ГЕРБ и на БСП политиката им да бъде насочена и към българската общност във Великобритания. Джингозян уточни, че всички българи, които живеят във Великобритания трябва да предприемат мерки към издаването на статут по уседналост след Брекзит.

Този статут ще предостави на българските граждани право на достъп до пазара на труда, до социално-осигурителната система на държавата, до системата на здравеопазването и други. Ако не бъде предприета такава стъпка, това ще доведе до вълна от завръщащи се българи, социалната система ще бъде натоварена, ще се създаде негативен имидж за страната ни.

Препоръките на Джингозян към Великобритания са за увеличаване на средствата за организации, работещи с уязвимите граждани на ЕС, регистрация, а не кандидатстване за нов статут, физически, а не дигитален носител като доказателство за статут, ефективна рекламна кампания във Великобритания и координация на всички заинтересовани страни.

Той призова всички държавни институции на България да инициират дебат за българските общности в чужбина, защото всички те са данъкоплатци и имат право да гласуват.