Повече от 80 мигранти са плували до испанския анклав Сеута от съседно Мароко, съобщи испанската полиция, цитирана от "Франс прес".

Мигрантите, включително някои непълнолетни, са тръгнали в ранните часове днес от плажовете на няколко километра южно от Сеута и са били задържани, когато са навлезли в испанската територия, уточни говорителят в Сеута.

По думите му най-малко две семейства са влезли в Сеута от Мароко с гумени лодки.

През последния уикенд на април около 100 мигранти плуваха до Сеута от Мароко по време на един-единствен уикенд, на групи от 20 до 30 души. По-голямата част бяха депортирани обратно в Мароко.

Пристигането на мигрантите в Сеута идва на фона на напрежението между Мадрид и Рабат заради присъствието в Испания на лидера на движението за независимост на Западна Сахара.

Рабат реагира гневно, след като се разбра, че лидерът на фронта "Полисарио" Брахим Гали от средата на април е лекуван в болница в Испания за COVID-19.

Фронтът "Полисарио" отдавна се бори за независимостта на Западна Сахара от Мароко.

Сеута, заедно с другия испански анклав в Северна Африка, Мелиля, имат единствените сухопътни граници на Европейския съюз с Африка, което ги прави популярни входни точки за мигрантите, търсещи по-добър живот в Европа.

Мигрантите се опитват да се доберат до анклавите, като плуват по крайбрежието или като се изкачват по високите гранични огради, които ги разделят от Мароко.