Над 90 шиитски поклонници загинаха, след като двама атентатори самоубийци се взривиха насред групата им на главната улица в град Хила, на 95 км южно Багдад.

Над 160 души са ранени, като 50 от тях са в критично състояние, съобщава АФП.

По-рано днес стана ясно, че девет американски войници са били убити при две отделни нападения северно от Багдад, предаде АП, като се позова на армията.

Шестима военни са били убити при експлозия на кола бомба в близост до техните автомобили по време на военна операция вчера в провинция Салахудин.
Трима други са били ранени и транспортирани за лечение в американска военна болница.

При взрив на бомба на пътя в провинция Дияла същия ден са били убити други трима войници, а един е ранен.

По последни данни най-малко 38 са убити при атентата на пазар за книги в Багдад, извършен вчера.

Припомняме, атентатор с кола бомба се взриви на оживена търговска улица в града.

След неколкодневното затишие нападението се разглежда като нов тласък на сунитското насилие в Багдад, коментира АП, имащо за цел да разпали гражданска война, която би могла да разцепи управляваното от шиити правителство и да осуети плановете на Вашингтон в Ирак.

Самоубийственият атентат взриви сергиите за книги и други магазини по тясната улица Мутанаби, популярен търговски район, притежаван предимно от шиити.

За секунди пламъците обхванали сергии и магазини, отрупани с книги и списания, газовите генератори, широко използвани заради честите спирания на тока, експлодирали един след друг, а във въздуха сред черния дим се виждали окървавени страници, съобщава АП.

Пожарникарите били принудени да потушават огъня с водни струи от съседните сгради, защото колите им се оказали твърде широки за централните улици.