Две ракети "Гром-2" са били свалени над Джанкой в северната част на ​анексирания Крим около 13:00 часа московско време (съвпада с българското), според съобщение на руското министерство на отбраната в неделя, цитирано от Би Би Си.

"Украинските ракети бяха засечени и прехванати във въздуха от дежурните системи за ПВО. Фрагменти от свалени украински ракети паднаха на територията на Джанкойския район", отбелязват от ведомството.

По-рано назначеният от Русия губернатор на полуострова Сергей Аксенов съобщи за една свалена ракета. Според него фрагменти от ракетата са повредили складови помещения, няма жертви и пострадали.

Тази нощ западния руски град Смоленск бе атакуван от три безпилотни летателни апарата, съобщи тази сутрин губернаторът на региона Василий Анохин. Всички дронове са били неутрализирани с противовъздушната отбрана и средствата на радиоелектронната борба, докладва губернаторът.

Руското министерство на отбраната заяви, че дронове са свалени и над територията на Краснодарския край. На летището в Сочи са забавени общо десет полета.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за обстрел по централния пазар в Шебекино, при който са ранени трима души. Пострадали са двама мъже и една жена. В резултат на обстрела са нанесени щети по търговски площи, гараж и три автомобила.

Руското министерство на отбраната в неделя съобщи, че руската противовъздушна отбрана е прихванала пет американски снаряда HIMARS, бомба JDAM, изстреляна от въздуха, и 37 украински дрона над украинска територия през последните 24 часа.

Министерството уточни, че тези прихващания са извършени на територията, където Русия провежда т.нар. от нея "специална военна операция", както Москва нарича войната в Украйна.

ISW: Кремъл все още не е изяснил кои анексирани територии са руски

ISW: Кремъл все още не е изяснил кои анексирани територии са руски

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за бойните действия в Украйна