Армения обвини Азербайджан в обстрел на историческа катедрала в Нагорни Карабах, докато сраженията за спорния регион продължават, съобщават Би Би Си "Франс прес".

Кадри показват повреди както в интериора, така и по екстериора на катедралата "Христос Спасител" в град Шуша.

Повече от 300 души загинаха и хиляди бяха прогонени от домовете си след избухването на сраженията на 27 септември.

Международни наблюдатели от САЩ, Русия и Франция предприеха усилия да се опитат да прекратят насилието.

Те се срещат днес с азерския външен министър в Женева. Външният министър на Армения трябва да се срещне с руския си колега в Москва в понеделник.

Нагорни Карабах е официално част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Настоящите сражения са най-тежките от десетилетия, като и двете страни се обвиняват взаимно за насилието.

Катедралата "Газанчецоц" (Христос Спасител) в Шуша, емблематично място за Арменската апостолическа църква, е претърпяла сериозни щети, съобщиха журналисти от "Франс прес" от мястото на събитието.

Част от покрива е срутена, развалини са разхвърляни по пода, пейките са съборени и вътрешността е покрита с прах от ударените варовикови стени на сградата.

Местният жител Симеон каза: "Тук няма военни, нищо стратегическо няма тука, как може да удряте църква? Това е много важна катедрала за арменците. Бог ще бъде съдия."

Говорителят на министерството на отбраната на Армения Арцрун Ованесян обвини "вражески Азербайджан", че е ударил катедралата.

Също днес Армения обяви, че е уволнила ръководителя на своята служба за национална сигурност, но не посочи причина за това.

От своя страна Азербайджан заяви, че вторият по големина град в страната, Гянджа, и областта Горанбой са били обстрелвани от арменски сили, при което е убит поне един цивилен.

По-късно Азербайджан отрече силите му да са обстрелвали историческата катедрала в град Шуша, както твърди Армения.

"Информацията за щетите по църквата в Шуша няма нищо общо с военните действия на азербайджанската армия", се уверява в изявление на министерството на отбраната в Баку.

"За разлика от въоръжените сили на Армения... азербайджанската армия не удря исторически, културни или особено религиозни сгради и паметници", уверяват азерските военни. 

Междувременно стана ясно, че трима журналисти са били ранени от азербайджанския обстрел в град Шуша, като един от тях е хоспитализиран в тежко състояние, съобщиха властите в Нагорни Карабах.

Журналистът в тежко състояние е руснак, който е работил като редактор за Сегодня.ру. Другите двама са арменски гражданин и международен журналист, чиято самоличност засега не е известна.