Депутатът от крайнолявата партия "Непокорна Франция" (LFI) Себастиен Делогу беше санкциониран за развяването на палестинско знаме във френския парламент във вторник. Той заяви, че предпочита "да бъде от правилната страна на историята, отколкото да спазва правилата на Националното събрание".

Долната камара на парламента гласува за отстраняване на Делогу от заседание за 15 дни и намаляване на заплатата му като депутат наполовина за два месеца - най-строгата възможна санкция.

"Това е първият път, когато чуждо знаме се издига в събранието, но е правилно, като се има предвид какво е заложено на карта, когато хора, които са като нас, на другата страна на Средиземно море, биват масово избивани," каза Делогу на про-палестински протест в Париж в сряда вечер.

"Непокорна Франция" се позиционира като защитник на палестинците, превръщайки въпроса в централен за кампанията си за изборите за Европейския парламент на 9 юни. За разлика от други партии, тази крайнолява партия не описва нападението на Хамас на 7 октомври срещу Израел като "терористичен акт". Някои критици я обвиняват в антисемитизъм, което партията отрича.

Делогу издигна знамето по време на сесия за въпроси към правителството, докато друг депутат от неговата партия задаваше въпрос на министър относно ситуацията в Газа. През тази седмица в Париж има ежедневни протести и спонтанни събирания след като 45 души загинаха в неделя при огромен пожар в палатков лагер в Газа, предизвикан от израелски въздушен удар.

Френският президент Еманюел Макрон изрази възмущението си от ударите в Газа и призова за тяхното прекратяване. Делогу обвини френското правителство, че не прави достатъчно. "Обвинявам Франция... защото те продължават да продават оръжие на Израел, което ги прави съучастници в това масово клане," каза той.

Правилата на Националното събрание на Франция забраняват на депутатите да развяват знамена по време на сесии. През 2019 г. депутат от партията на Макрон беше предупреден, след като вдигна бяло знаме с надпис "Франция убива в Йемен".

Друг депутат от "Непокорна Франция", Давид Гиро, нарече свой колега от еврейски произход"свиня" и "прасе" по време на разгорещен спор малко след инцидента със знамето. Този депутат, Меир Хабиб, който представлява французите в чужбина, включително в Израел, и е съюзник на израелския президент Бенямин Нетаняху, заяви, че ще подаде жалба за антисемитизъм. Гиро отговори, че коментарите му са в отговор на изказване на Хабиб и че "критиката на Израел и тези, които го защитават, често се представя като антисемитизъм".

Израел все още не е отговорил на предложенията на Франция за Ливан

Израел все още не е отговорил на предложенията на Франция за Ливан

Франция има исторически връзки с Ливан и е предоставила писмени предложения на двете страни