Високопоставен представител на Унгария обяви, че наказателната процедура на Европейския съюз, предприета срещу Унгария за предполагаемо подкопаване на ценностите на ЕС и върховенството на закона, изостря разделенията между по-новите и по-старите страни членки на Общността, съобщава "Асошиейтед прес".

Гергели Гулаш, който е началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, заяви, че санкциите срещу Унгария по процедурата по член 7 биха били "невъзможни".

Правителството на Орбан поде кампания „Защити Унгария” след вота в ЕП

Правителството на Орбан поде кампания „Защити Унгария” след вота в ЕП

Промигрантското мнозинство в Европейския парламент иска да ни затвори устата

Европейският парламент гласува през септември да предприеме действия по член 7 от Лисабонския договор срещу правителството на Орбан, което може да доведе до отнемане на правото на глас на Унгария в ЕС.

За да бъдат наложени санкции, ще е необходимо единодушие в Европейския съвет, който се състои от лидерите на страните членки на Общността. Унгария и Полша обещаха да наложат вето на каквито и да е санкции срещу другата страна.

Гулаш повтори позицията на Унгария, че вотът на Европейския парламент е недействителен по процедурни причини и Унгария оспорва резултата пред Съда на Европейския съюз.

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан очаква "сериозен правен дебат" за решението.