Русия е готова да се присъедини към решението за замразяване или намаляване на производството на петрол, което е необходимо за запазването на стабилността на петролния пазар. Това обяви руският президент Владимир Путин на Световния енергиен конгрес в Истанбул, цитиран от руските медии.

„В така сложилата се ситуация смятаме, че замразяването или дори намаляването на добиването на петрол е вероятно единственото правилно решение за запазване на устойчивостта на световната енергетика”, настоя руският държавен глава. По думите му, това щяло да ускори възстановяването на равновесието на пазара.

„Русия е готова да се присъедини към съвместните мерки за ограничаване на производството и призовава за това другите страни износителки на петрол”, подчерта Путин, подкрепяйки неотдавнашната инициатива на ОПЕК за фиксиране на производствените граници, като изразил надежда, че на заседанието на ОПЕК през ноември „тази идея ще се въплъти в конкретни споразумения”.

Използвани от редица страни, едностранните санкции не добавят стабилност на световния петролен пазар, отбелязал също така руският президент. По думите му, Русия ще продължи да сътрудничи в областта на енергетиката с всички страни на основата на равноправното партньорство. „Русия ще продължи конструктивно да сътрудничи в енергийната област с всички заинтересовани страни на основата на принципите на взаимноизгодното и равноправно партньорство”, заяви той.

Засега няма реално основание да се говори, че епохата на въглеводородите отива към своя край, отбелязал също така Путин. „В контекста на спадането на цените на петрола с повече от два пъти, мнозина заговориха за това, че ерата на въглеводородите отива към края си, че ние трябва сега напълно да преминем към алтернативни източници на енергия. Смятам, че реални основания за подобни далече отиващи изводи засега няма. При всички случаи, засега”, изтъкна руският държавен глава.

Руският президент признал, че „човечеството се движи към зелена енергия, това със сигурност е общият път на развитие, правилният път”. "Търсенето на енергия от възобновяеми източници расте с по-бързи темпове в сравнение с енергията от традиционни източници”, констатирал Путин.  

Същевременно обаче според Путин продължавало да нараства и потреблението на нефт и газ, макар и не с толкова бързи темпове, както преди.