Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че ще се оттегли от лидерския си пост, съобщава CNN. Тя ръководи демократите в Камарата на представителите в продължение на две десетилетия, изграждайки наследство като една от най-влиятелните и поляризиращи фигури в американската политика.

Пелоси, първата и единствена жена, заемаща поста председател, съобщи, че ще продължи да служи в Камарата, давайки възможност на следващото поколение да ръководи демократите, които ще бъдат малцинство през следващата година въпреки по-доброто от очакваното представяне на междинните избори.

Няма да търся преизбиране за лидерство на Демократическата партия в следващия Конгрес. За мен настъпи часът ново поколение да ръководи фракцията на Демократическата партия, която толкова дълбоко уважавам, и съм благодарен, че толкова много хора са готови и желаят да поемат тази страхотна отговорност, заяви Пелоси

Пелоси похвали законодателните постижения на партията под нейно ръководство.

Нейното изявление идва, след като демократите загубиха мнозинство в долната камара, но запазиха контрола над Сената през междинните мандати през 2022 г., задържайки потенциално по-голяма "червена вълна".

Си Ен Ен: Републиканците печелят Конгреса

Си Ен Ен: Републиканците печелят Конгреса

Прогноза на телевизията