Нападението срещу американското посолство в Дамаск миналия месец било планирано в Саудитска Арабия, а нападателите не са членове на Ал Кайда.

Според разследването на сирийските власти трима от нападателите попаднали под влиянието на проповедите на духовник в Саудитска Арабия, където те работели, предаде Ройтерс.

Подготовката за атаката започнала през 2004 година, но няма връзка с екстремистки организации извън Сирия, заключава приключилото разследване.

Нападателите планирали да взривят вратата на посолството, да нахлуят в комплекса и да убият възможно най-много хора вътре.

Групата възнамерявала след атаката да разпространи видеоматериал от името на Бригадите на Абу Мусаб ал Заркауи, въпреки че нямали никаква връзка с иракската организация на Ал Кайда.

При нападението охраната на посолството уби всички нападатели, а според доклада във връзка със случая по-късно властите са арестували няколко души.

Сред тях били и двама сирийци, които участвали в купуването в Ливан на оръжията и експлозивите за атаката, а след това платили на трафиканти да ги доставят през границата.