Властите в САЩ обмислят нови стратегии за възпиране на Русия и Китай, едната от които предвижда нападение срещу Крим, а другата - срещу руския Далечен изток. Това пише американското издание за геополитически анализи Foreign Policy, отбелязвайки, че подобни стъпки ще доведат до печални последици.

Авторите на статията отбелязват, че Вашингтон се опитва да се подготви за "епоха на великодържавно съперничество" и на този фон някои "влиятелни гласове" в правителството насърчават "стратегия за хоризонтална ескалация и причиняване на разходи". Изводът е, че американците могат да се възползват от своя "почти неограничен" достъп до всяка точка на света, за да причинят сериозни щети на Китай и Русия.

По-специално ако Русия нахлуе в Прибалтика, САЩ могат да нанесат удар по руските войски в Крим или в Сирия. Според теорията заплахата от унищожаване и превземане на сили, разположени на разстояние, може да принуди противника да се въздържа от атака и да изостави първоначалните си цели, се казва в статията.

Сред по-агресивните варианти е нападение с цел защита от съюзниците на Китай или Русия по тяхната "уязвима периферия", по-специално в Далечния изток или западните райони на Китай. Или това може да бъде завземането на т. нар. стратегически центрове на тежестта, например апарата на управление или важни за обществото икономически обекти, отбелязва изданието.

Но тази концепция има малък шанс за успех, смятат авторите на статията. Според тях използването ѝ може да доведе до катастрофални последици, тъй като Русия и Китай имат много възможности за ответна ескалация, включително с използването на ядрено оръжие.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да продължат да увеличават разходите за отбрана, така че алиансът да е "готов за бъдещето".

Руското външно министерство от своя страна изрази загриженост относно перспективата за нова надпревара във въоръжаването. Ведомството отбеляза, че тази година общите разходи на НАТО ще надхвърлят 1 трлн. долара, което представлява повече от половината от световните разходи за тези цели и над 20 пъти повече от военния бюджет на Русия.