Разликата между трима водещи кандидати, които се стремят да станат следващ президент на Финландия, се свива само дни преди изборите в неделя. Tова показват резултатите от проучване на общественото мнение, публикувано от Helsingin Sanomat, съобщава "Блумбърг". 

Бившият премиер Александър Стуб остава начело с 22% подкрепа, с 2 процентни пункта по-малко спрямо месец по-рано. Бившият външен министър Пека Хаависто е втори с 20%, след спад от 2 процентни пункта.

Председателят на парламента Юси Хала-ахо се повиши с 5 процентни пункта до 18%, а управителят на Банката на Финландия Оли Рен добави 3 процентни пункта до 12 процента. След тях е еврокомисарят Юта Урпилайнен с 5 процента.

Надпреварата за наследник на Саули Нийнистьо като държавен глава на Финландия ще завърши на 28 януари, когато гласоподавателите изберат нов президент, който да ръководи външната политика в най-новия член на Организацията на Северноатлантическия пакт.

75-годишният Нийнисто няма право да се кандидатира отново след двата си шестгодишни мандата.

Финландия е на ключова позиция в отбранителния съюз, като охранява най-дългия участък от границата на НАТО срещу основния си противник Русия, която води война в Украйна.

Ако нито един кандидат не събере повече от 50% от гласовете на първия тур, ще се проведе балотаж на 11 февруари.