Армения отказва да изпълни ангажиментите си към Азербайджан по Декларацията от ноември 2020 г. - проблем, който не е решен дори след обещанието на руското Министерство на отбраната. Това заяви азербайджанският президент Илхам Алиев. Думите му са цитирани от пресслужбата на държавния глава, уточнява РБК.

Алиев уточни, че един от въпросите е присъствието на арменски войски в Нагорни Карабах, които според споразуменията трябва да напуснат региона. Според него преди няколко месеца високопоставен служител на руското министерство на отбраната (името и длъжността му Алиев не споменава) е посетил Баку и е обещал, че тази точка от споразумението ще бъде изпълнена до юни.

"Но днес е средата на юли, а този въпрос все още не е решен", подчерта азербайджанският президент.

Армения протяга ръка за мир на Азербайджан

Армения протяга ръка за мир на Азербайджан

Опит за разрешаване на конфликта

Алиев посочва, че Русия е страна по споразумението, но "не принуждава" Армения да изпълнява изискванията, които са "ясно посочени" в документа. Той е убеден, че споразумението "всъщност е акт на капитулация от страна на Армения" и че ситуацията с арменските войски на азербайджанска територия е "нетърпима".

"Ние сме страна победителка, възстановихме териториалната си цялост. Ако Армения не желае да изтегли въоръжените си сили от азербайджанска територия, нека ясно да ни каже това. Какъв ще бъде нашият отговор? Може би е неуместно да говорим за това сега", добави Алиев.

Въпросното споразумение беше подписано от лидерите на Русия, Армения и Азербайджан в нощта на 10 ноември 2021 година. Документът сложи точка на въоръжения конфликт между Баку и Армения, който ескалира на 27 септември 2020 г.

Армения, Азербайджан и ЕС договориха комисия за определяне на границата

Армения, Азербайджан и ЕС договориха комисия за определяне на границата

Това беше третата среща лице в лице между президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения