Иранските власти започват военни учения по границата с Афганистан, само дни след края на ученията на ВМФ на страната в Ормузския залив.

Информацията за новите военни учения допълнително изостри ситуацията, което веднага се отрази на цените на петрола.

Командващият сухопътните сили на „Стражите на ислямската революция" Мохамад Пакпур заяви, че сухопътните учения се провеждат край град Хват, на 60 км от Афганистан. По думите му, те „целят укрепване сигурността на иранските граници".

Той отбеляза, че умишлено са избрали този регион заради метеорологичните условия, които по това време на годината са достатъчно тежки - температурата на въздуха е от минус 15 до минус 20 градуса по Целзий.

Припомняме, преди дни командващият морските сили на Корпуса на стражите на ислямската революция адмирал Али Фадави заяви, че през февруари неговото подразделение ще проведе военно учение в Ормузкия проток и в Персийския залив.

Неотдавна ВМС на Иран проведоха ученията "Велайят-90", които завършиха с изстрелване на две ракети с далечен радиус на действие и изостряне на отношенията между Иран и САЩ.

Изострянето на ситуацията около учението дойде след изказване на иранските власти, че ще затворят Ормузкия проток, който е основен път за износ на нефт и газ от Персийския залив. В средата на декември миналата година членът на иранската парламентарна комисия по въпросите за националната сигурност Парвиз Сарвари заяви, че по време на учението в потока ще бъдат отработени действия по неговото закриване. Това изказване повиши цената на нефта на световните пазари. По-късно от външното министерство на Иран отхвърлиха подобни твърдения.

На 27 декември първият вицепрезидент на страната Реза Рахими заплаши, че Иран ще затвори протока, ако страните от Запада наложат санкции на износа на петрол от ислямската република. В същото време командващият иранските ВМС съобщи, че военните са в състояние да затворят Ормузкия проток, но това решение трябва да бъде взето от ръководството на страната.

В отговор на тези заплахи базирания в Бахрейн 5-ти американски флот обеща да не допуска пречки за корабоплаването в протока.