Руският президент Дмитрий Медведев и беларуският му колега Александър Лукашенко се спречкаха заради признаването на независимостта на двете проруски грузински републики Абхазия и Южна Осетия.

Лукашенко обвини Медведев, че преиначава думите му за признаването на независимостта на Абхазия и на Южна Осетия, информира Интерфакс.

По думите на Медведев обаче Лукашенско си противоречи в изказванията по отношение на двете области. Той заяви, че е готов да предостави протоколите от една официална среща, за да подкрепи обвиненията си.

Според руския президент по време на среща на Организацията на договора за колективна сигурност Лукашенко изразил желание да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия - причина за руско-грузинския конфликт през 2008 година, но не е удържал думата си.

Лукашенко подчертал, че може да признае независимостта на двете отцепнически републики, но първо трябва да проучи последиците от това върху международните отношения на страната със западноевропейските страни и САЩ.

Спорът избухна в момент, когато отношенията между Русия и Беларус отново са обтегнати, най-вече след изразеното от Лукашенко желание да се сближи със Запада и даденото съгласие да поддържа редовни контакти със САЩ.

В края на юни пък между Беларус и Русия пък избухна газова криза, което допълнително обтегна отношенията.