Подкрепата за въоръжена борба почти се е удвоила сред палестинците през последните шест месеца, докато подкрепата на израелците за решителна военна офанзива за прекратяване на конфликта се е увеличила с почти 60 процента за същия период. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от израелски медии.

Допитването също така е установило, че повечето израелски евреи и повечето палестинци вече не вярват, че решението за две държави е възможен начин за прекратяване на израелско-палестинския конфликт.

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

Могерни заяви, че решение за Йерусалим "трябва да дойде чрез директни преговори"

Проучването, публикувано на всеки шест месеца, е било проведено през декември 2017 г., след като американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да признае Йерусалим за столица на Израел. Това разгневи палестинците и накара техните ръководители да бойкотират администрацията на Тръмп.

"Палестинските нагласи стават по-песимистични като цяло, а подкрепата за интифада нараства след признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на Тръмп", изтъкват социолозите.

След обявяването на решението на Тръмп избухнаха кървави протести в Западния бряг и Ивицата Газа от страна на палестинците.

Абас зове ЕС да признае Палестина за държава

Абас зове ЕС да признае Палестина за държава

Ако европейците искат да бъдат играч...

Запитани какво трябва да се случи оттук нататък, само 26 процента от палестинците са избрали варианта за мирно споразумение, което е значителен спад от 45% през юни миналата година. 38 процента са подкрепили въоръжена борба, което е значителен ръст в сравнение със само 21 на сто в предишното проучване.

Подобна, макар и по-малко крайна тенденция е била отчетена сред израелците. 38 на сто са посочили, че трябва да има стремеж към сключването на мирен договор, което е спад от 45% преди шест месеца, а процентът на поддръжниците за "решителна военна офанзива" за прекратяване на конфликта се е увеличил от 12 на 19 процента.

Проучването също така е установило, че само 46 процента от израелците и същият процент от палестинците подкрепят решението за две държави.

Кралят на Йордания пред Майк Пенс: Източен Йерусалим ще е столица на Палестина

Кралят на Йордания пред Майк Пенс: Източен Йерусалим ще е столица на Палестина

Решението на САЩ подклажда радикализъм