Германските спецслужби предупреждават за нарастващия брой ислямисти, завръщащи се в Европа от страните в Близкия изток, пише в. "Велт ам зонтаг".

Тези ислямисти представляват голяма заплаха за сигурността, тъй като в много случаи са крайно радикализирани и имат военен опит.

Джихадистите установяват контакти помежду си в Сирия или Ирак, образувайки терористични мрежи, които впоследствие действат в цяла Европа. За това свидетелстват връзките между терористите, извършили атентатите в Брюксел и Париж. В тази връзка от германската полиция настояват за по-интензивен обмен на информация между разузнавателните служби на европейските страни във връзка с нарастващата терористична заплаха.

Ръководителят на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен отбелязва, че над 70 процента от завърналите се от Сирия и Ирак са участвали активно в бойни действия или са преминали специална бойна подготовка.

По данни на "Велт ам зонтаг" около 6000 ислямисти са заминали да воюват в Сирия и Ирак, а предвид загубите на ДАЕШ ("Ислямска държава") около една трета от тях вероятно ще се върнат в Европа.

Нараства също броят на фалшивите съобщения за смъртта на ислямисти. Те обявяват гибелта на свои съратници, което не отговаря на действителността, а след това уж убитите се връщат в Европа. За да се избегне тази опасност, разузнавателните служби са взели решение да не изваждат "загиналите" терористи от своите бази данни.