Бившият президент на Мексико Енрике Пеня Нието е приел подкуп в размер на 100 млн. долара от наркобоса Хоакин "Ел Чапо" Гусман. Това е свидетелствал очевидец, съобщава Би Би Си.

Алекс Чифуентес, който твърди, че е бил приближен на Гусман в продължение на години, е заявил пред съд в Ню Йорк, че е казал на властите за подкупа през 2016 г.

В Ню Йорк започна процеса срещу наркобарона Ел Чапо

В Ню Йорк започна процеса срещу наркобарона Ел Чапо

Прокуратурата го обвинява, че е ръководел най-големия наркокартел в света от 1989 до 2014 г.

Гусман е обвинен, че е бос на наркокартела Синалоа, който според прокурорите е бил най-големият разпространител на наркотици в САЩ.

Пеня Нието беше президент на Мексико в периода между 2012 и 2018 година.

От ноември в съд в Ню Йорк тече съдебен процес срещу 61-годишния Гусман, след като той беше екстрадиран от Мексико в САЩ, за да отговаря по обвинения в трафик на кокаин, хероин и други наркотици като бос на най-големия наркокартел в света, както твърдят американските власти.

Според репортери, отразяващи делото в Ню Йорк, Пеня Нието е поискал 250 млн. долара, преди след това да се съгласи на 100 млн. долара.

Ел Чапо иска съдът в САЩ да го освободи, условията били като „изтезание”

Ел Чапо иска съдът в САЩ да го освободи, условията били като „изтезание”

Ако бъде осъден, Ел Чапо може да лежи до края на живота си

Чифуентес твърди, че доставката на парите е била осъществена в столицата Мексико сити през октомври 2012 г. от приятел на Ел Чапо.

Чифуентес, който е колумбийски наркобарон и който се определя като "дясната ръка" на Ел Чапо, е работил като негов секретар и е прекарал две години, укривайки се от властите с него в мексиканските планини според прокурорите.

Той е бил арестуван в Мексико през 2013 г. и по-късно екстрадиран в САЩ, където се е признал за виновен за трафик наркотици при споразумение с прокуратурата.

Пеня Нието не е отговорил на последното твърдение, но преди това отхвърли твърденията за корупция, които се появиха по време на процеса.

Адвокатът на Гусман твърди, че истинският бос на картела Синалоа е Исмаел "Ел Майо" Замбада.

Ел Чапо ще бъде екстрадиран в САЩ

Ел Чапо ще бъде екстрадиран в САЩ

Успя да избяга от строго охраняван затвор