Мексиканският наркобарон Хоакин Гусман, един от най-известните престъпници в света, твърди, че екстрадирането му в САЩ е незаконно и поиска американският съдия по случая да прекрати делото, информира АФП.

60-годишния Ел Чапо, обвинен, че е ръководел наркокартела "Синалоа" - една от най-големите в света империи за разпространение на наркотици, беше екстрадиран в Ню Йорк на 19 януари.

Според документи на съда защитата е обявила, че екстрадирането му е в нарушение на договор между Мексико и САЩ за екстрадиция, както и в нарушение на споразумение да бъде изпратен в Тексас или Калифорния. Адвокатите също са подчертали, че ако в Мексико са били наясно при какви "изключително сурови условия" ще бъде държан, никога е нямало да позволят екстрадирането му.

"Тези условия...са равносилни на изтезание. Ако Мексико беше запознат с тези условия, почти със сигурност нямаше да се съгласи със задържането на Гусман и преследването му в този район", пише в документите.

Адвокатите на Ел Чапо също оспорват желанието на правителството да изземе активите на Гусман от наркотици, които са в размер на 14 милиарда долара, подчертавайки, че "няма доказателства" САЩ да са поискали разрешение от Мексико за конфискуване на състоянието му.

Лекари да обърнат внимание на Хоакин Гусман, заповяда съдът

Лекари да обърнат внимание на Хоакин Гусман, заповяда съдът

Ел Чапо страда от високо артериално налягане и гастрит

Федерален съдия Браян Когън все още не е взел решение по въпроса.

Ако бъде осъден, Ел Чапо може да лежи до края на живота си в американски затвор при строг режим.

През май Когън се съгласи да облекчи условията на Гусман, позволявайки му да си разменя писма с жена си, но не позволи семейни срещи или телефонни обаждания.

Хоакин Гусман се оплака от тормоз в затвора

Хоакин Гусман се оплака от тормоз в затвора

Твърди, че е лишаван от сън и слънчева светлина...