Федералният съд в Мексико постанови, че властта трябва да предостави медицинска помощ на наркобарона Хоакин Гусман.

По-рано адвокатите на картела „Синалоа” подадоха жалба срещу липсата на нужните медицински услуги за Гусман, който по думите им страда от високо артериално налягане и гастрит.

В решението на съда се посочва, че Гусман не трябва да страда, докато се намира в пълна изолация от другите затворници, а също така не трябва да има пречки и усложнения за среща с адвокатите си.

По-рано се съобщаваше, че наркобаронът постоянно е преместван от килия в килия, заради опасения, че подготвя ново бягство от затвора. Той не бил оставят дори и сам да посещава тоалетната.
Ако подозренията на властите се оправдаят, това не би било първото бягство на наркобарона.

В началото на тази година лидерът на мощния наркокартел „Синалоа” Хоакин Гусман за трети път бе заловен от службите, след като успя през специално прокопан тунел да избяга от най-строго охранявания затвор в Мексико.

През 1993 година Гусман бе задържан в Гватемала и предаден на Мексико. През 2001 година той избяга и се укри, след като стана ясно намерението на властите да го екстрадират в САЩ.

След 13 години той отново избяга от затвора и беше задържан през 2014 година в град Масатлан.

През юли 2015 година Гусман се измъкна и успя в продължение на половин година да се укрива от властите преди да бъде заловен отново и върнат в „Алтиплано”.

Самият Гусман и считащата се за негова съпруга Ема Коронел са заявявали, че се издевателства над затворниците и най-вече не им се позволява да имат нормален сън. По думите на Коронел тя се бои за живота на съпруга си.