В Ню Йорк започна дългоочакваният процес срещу Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо. Прокуратурата го обвинява, че е ръководел най-големия наркокартел в света от 1989 до 2014 г. и че е вкарвал кокаин в САЩ на ден на стойност 10 милиона долара, пише "Гардиън".

Ел Чапо иска съдът в САЩ да го освободи, условията били като „изтезание”

Ел Чапо иска съдът в САЩ да го освободи, условията били като „изтезание”

Ако бъде осъден, Ел Чапо може да лежи до края на живота си

Но в началото на процеса адвокат на обвиняемия заяви пред журито, че прокуратурата се е заловила за "мита Ел Чапо", за да отклони вниманието от загубената "война срещу наркотиците". Адвокатът добави, че клиентът му е изкупителна жертва, а не реалният лидер на картела Синалоа. Адвокат Джефри Лихтман смята, че мексиканските власти, включително настоящи и бивши президенти, са получили подкупи, за да защитят Исмаел Замбада, известен като Ел Майо - друг наркотрафикат, който все още се издирва.

Говорител на президента на Мексико Енрике Нието нарече обвиненията "лъжа и клевета", докато предшественикът му Фелипе Калдерон написа в "Туитър", че обвиненията са "абсолютна лъжа и безразсъдност".

В Мексико спипаха дясната ръка на Ел Чапо

В Мексико спипаха дясната ръка на Ел Чапо

Федерален представител потвърди, че заподозряният е Дамасо Лопес

В началото на процеса стана ясно, че държавното обвинение ще разчита на бивши съюзници на Гусман, които са предали доказателства и възнамеряват да свидетелстват.

Гусман влезе в съда в 09,30 часа във вторник, облечен с тъмно син костюм и вратовръзка. Той се опита да се доближи до съпругата си Ема Коронел, но беше спрян от охраната в съда.

Наркобарон застава пред съда в Ню Йорк

Наркобарон застава пред съда в Ню Йорк

Ел Чапо ще отговаря за внасяне на дрога

Той беше екстрадиран в САЩ през 2017 г., за да отговаря, че през последните 25 години е стоял начело на най-могъщия наркокартел в света.

Освен за търговия с дрога, Ел Чапо ще отговаря и за убийства.