Испанските консерватори постигнаха огромна победа на регионалните избори в Андалусия в неделя, съобщи АП. Те ще имат абсолютно мнозинство в законодателния орган, за да управляват най-населения регион на страната.

Повече от 6 600 000 души имаха право да гласуват на изборите.

С 99% от преброените гласове Народната партия, оглавявана от Хуанма Морено, ще запази регионалното си председателство на правителството на Андалусия, като си осигури 58 места в регионалния парламент - с три повече от 55-те, необходими за абсолютното мнозинство.

Това е повече от 26-те места, спечелени през 2018 г., когато Морено дойде на власт чрез коалиция, която приключи тридесетилетно социалистическо управление.

Морено не трябва да разчита на крайнодясната партия Vox, която заяви, че ще го подкрепи, ако ѝ бъде даден пост правителството. Но двете партии имат редица конфликти - например, те са на различни позиции относно законодателството за равенство на половете. 

Морено ръководеше дясноцентристко коалиционно правителство през предходните четири години, след като десните партии сложиха край на 36-годишното владение на социалистите в Андалусия. 

"Пишем история", каза Морено пред съмишленици в Севиля. Но искам да започна този нов етап със смирение."

Социалистите на премиера Педро Санчес не успяха и паднаха от 33 места през 2018 г. на 30.

Народната партия се надява този успех да бъде сигнал за това какво предстои на националните избори, които ще трябва да се проведат преди края на 2023 г.

Сега Санчес ще бъде под още по-голям натиск, след като правителството му се бори да се справи с въздействието на инфлацията, която заплашва да попречи на икономическото възстановяване от пандемията.

Крайнолевите партии спечелиха само седем места в сравнение със 17-те, които имаха.

Дясноцентристката партия Граждани, която беше по-младият член на правителството на Морено, продължи да се разпада като политическа сила в Испания, след като не успя да спечели нито едно място четири години, след като взе 21.