Испанската консервативна партия Народна партия е на път да води преговори за съставяне на ново правителство в Мадрид. Това показват екзитполове, които предполагат, че това може да е краят на социалистическото управление на премиера Педро Санчес, коментира CNBC.

Народната партия си осигури между 145 и 150 места, следвана от действащата социалистическа партия с между 113 и 118 места, според първоначалните екзитполове, публикувани от RTVE.

Абсолютното мнозинство изисква 176 места.

При липсата на ясно мнозинство за която и да е от двете големи партии, сега е важно коя ще бъде третата най-голяма политическа сила. Засега не е ясно дали крайнодясната партия Vox е на трето или четвърто място, като се има предвид, че екзитполовете я поставят една до друга с ляво ориентираната партия Sumar.

Испания избира парламент

Испания избира парламент

Ключови избори за водеща икономика в ЕС

Припомняме, че Испания проведе в неделя парламентарни избори. 

До предсрочния вот се стигна след разпускането на парламента през май.

Първоначално изборите бяха насрочени за декември. През май обаче в 12 испански региона се проведоха местни избори и опозиционната Народна партия спечели в осем от тях, включително в Мадрид. Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес се представи слабо на общинските избори, след което Санчес разпусна парламента и свика предсрочни избори.

Самият Санчес е министър-председател от 2018 г. и е на 51 години. Обявявайки предсрочните избори, той заяви, че е доволен от резултатите от работата си начело на правителството и отбеляза, че е трябвало да ръководи Испания в трудни условия. Първо страната се сблъска с пандемията COVID-19, а след това - с тежките социално-икономически последици от руската военна агресия срещу Украйна и изригването на вулкана на Каннарските острови.

Предизборните проучвания предричаха победа на изборите за консервативната Народна партия. Тя се ръководи от 61-годишния Алберто Нунес Фейхоо, бивш държавен служител.

Той призова испанците да му дадат достатъчно гласове, за да "сложи край на безизходицата" в политиката на страната. "Силно мнозинство, което не трябва да разчита на радикали, е от решаващо значение, за да можем да продължим напред", каза Фейхоо.

Испания се готви за предсрочни избори през юли

Испания се готви за предсрочни избори през юли

Премиерът Педро Санчес обяви, че ще разпусне парламента

В последните етапи на кампанията лидерът на "Народната партия" бе подложен на натиск заради приятелството си с известния галисийски наркотрафикант Марсиал Дорадо през 90-те години на миналия ХХ век. Фейхоо заяви, че по това време не е знаел за престъпната дейност на Дорадо.

Отбелязва се, че неделният вот е първият в историята през лятото. Екстремните горещини, усетени в различни части на страната през последните седмици, може да са хвърлили светлина върху климатичната политика преди вота.