Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) одобри закон за приравняване с екстремизма на нарушаването на териториалната цялост на Русия, включително отчуждаването на част от нейната територия, съобщава РИА Новости.

Автори на инициативата бяха депутатът от Държавната дума (долната камара на руския парламент) Павел Крашенинников и сенаторът Андрей Клишас. Законопроектът е подготвен като част от прилагането на приетите изменения в конституцията на Руската федерация, гласувани от руснаците на общонационалния референдум.

Законът изяснява понятието екстремистка дейност и предвижда нарушаването на териториалната цялост на Руската федерация, включително отчуждаването на част от нейната територия, да бъде признато за екстремизъм.

В същото време Клишас заявил пред РИА Новости, че законът ще се разпростира и за федералните власти, тоест ще бъде недопустимо прехвърлянето на територии не само по тяхна собствена инициатива или на населението, живеещо в тях, но и по инициатива на федералното правителство.

Законът отива за подпис от президента Владимир Путин.