Предварителните резултати от преброяването в Косово показват, че населението на западнобалканската нация е намаляло през последното десетилетие, въпреки че бойкотът от страна на етническото сръбско малцинство може да е изкривил данните, съобщава RFE/RL.

Населението на страната е около 1,5 милиона, което е спад от 1,74 милиона през 2011 г., когато бе проведено последното преброяване.

Това заяви в събота премиерът на Косово Албин Курти каза, че резултатите от преброяването на населението ще дадат възможност на институциите да създават политики, стратегии и да вземат по-добри решения за по-устойчиво развитие.

Курти направи тези изявления по време на церемонията, проведена на 25 май за отбелязване на приключването на преброяването на населението, домакинствата и жилищния фонд в Косово.

Косово все така вижда заплаха в Сърбия

Косово все така вижда заплаха в Сърбия

Министърът на отбраната Еюп Македонци обвини ЕС, че не взе отношение за сръбската агресия в Банска

Когато преброяването започна, Сръбската листа, доминиращата сръбска политическа партия в Косово, която се ползва с подкрепата на Белград, каза, че сърбите няма да участват в процеса.

Преброяването на населението започна на 5 април. Първоначално той трябваше да приключи на 17 май, но след искания на някои общини процесът беше удължен до 24 май.

Можеше да се използва и онлайн платформа.

Косовската статистическа агенция оцени процеса на регистрация като успешен.

"Преброяването на населението, като един от най-големите и сложни проекти на една държава в мирно време, въпреки предизвикателствата и сложността, които имаше, беше проведено с голям успех. Успехът беше постигнат благодарение на сътрудничеството и координацията с други местни и международни институции ", се казва в прессъобщението.

Сръбските общини в Косово решават съдбата на кметовете албанци

Сръбските общини в Косово решават съдбата на кметовете албанци

В референдум за отстраняване на избраните през 2023 г. кметове - етнически албанци

Те бойкотираха и местния вот миналата година. 

Сърбия никога не е признавала декларацията за независимост на бившата си провинция от 2008 г. и напрежението между етническите албанци и сръбските жители е високо.