Косово продължава да вижда заплаха в действията на Сърбия и властите считат, че има основание косоварите да се чувстват в опасност. Това заяви министърът на отбраната Еюп Македонци в интервю за KosovaPress.

По думите му Сърбия подкрепя въоръжени паравоенни групировки. Белград е разположил три военни бригади в южната част на своята територия и е създала 48 оперативни бази по граничната линия с Косово.

Прищина не е доволна, че Европейският съюз (ЕС) изглежда не е склонен да санкционира Сърбия за акта на агресия в Банска край Звечан. По думите му, атаката от 24 септември е била подкрепена от държавните структури на Сърбия, а целта е била тази част от територията на Косово да бъде отделена. Той вярва, че все още има риск и заплаха от повторение на този случай.

Цялостното развитие на косовските сили за сигурност се извършва в съответствие със стандартите на НАТО. Той е оптимист, че Косово е близо до присъединяване към съюза.

Въпреки това министърът на отбраната обещава, че са взели всички мерки, така че страната да е готова да посрещне тези заплахи, в координация с КФОР и други партньори.

НАТО разполага резерви в Косово, за да подсили КФОР

НАТО разполага резерви в Косово, за да подсили КФОР

Адмирал Мунш: Насилието трябва да спре и всички страни трябва да спрат да предприемат действия за подкопаване на мира

Вкарването на оръжия от сръбски терористи в Косово е извършено през последните две години.

Според него е невъзможно КФОР да контролира цялата гранична зона със Сърбия.

Цялостното развитие на косовските сили за сигурност се извършва в съответствие със стандартите на НАТО.

Той е оптимист, че Косово е близо до присъединяване към съюза.

НАТО засилва военното си присъствие в Косово

НАТО засилва военното си присъствие в Косово

Контингентът на алианса е увеличен с 1000 души

Припомняме, че  напрежението между Сърбия и Косово отново нарасна тази година.

През април се проведоха избори в Северно Косово, където повече от 90 процента от населението се идентифицира като сръбско и ги бойкотира, което доведе до победа за кметове етнически албанци. С помощта на полицията Косово назначи кметовете, което доведе до месеци на насилие, като етническите сърби, атакуваха международните мироопазващи сили, полицията и медиите.

ЕС, в необичайно рязък ход, прие обратими и временни мерки срещу Косово, включително "спиране на посещения на високо ниво, контакти и събития, както и нашето финансово сътрудничество".

Враждата се превърна в пречка в и без това спорните отношения между двете страни, 25 години след 10-седмичните натовски бомбардировки на Сърбия, след като нейните сили извършиха кампания за етническо прочистване срещу албански мюсюлмани в Косово. Сърбия не признава Косово. То не е признато и от пет страни от ЕС: Испания, Словакия, Кипър, Румъния и Гърция.

Последно, Сърбия обяви допускане на коли с косовски номера, но уточни, че тази мярка е за удобство и няма общо с признаване независимостта. Косово обаче вече глобява за сръбски номера на своя територия. 

Косово задържа сърбин за стрелба по полицаи

Косово задържа сърбин за стрелба по полицаи

При опит за проверка, група мъже открила огън по униформените

42-годишен косовски сърбин от северния град Зубин поток бе арестуван в събота след стрелба на група мъже по косовската гранична полиция. Мъжът бе задържан за 48 часа.

Срещу него бе образувано досъдебно производство за две криминални престъпления - нападение над длъжностно лице и контрабанда на стоки (овце от Сърбия за Косово).

Иззети бяха два автомобила. Не се съобщава за загинали или ранени.

До престрелката между сърбите и полицията се е стигнало при опит за проверка на органите на реда. Мъжете не се подчинили на разпорежданията и открили огън по полицаите.