42-годишен косовски сърбин от северния град Зубин поток е бил арестуван в събота след стрелба на група мъже по косовската гранична полиция, съобщава "Косова прес". Мъжът е задържан за 48 часа.

Срещу него е образувано досъдебно производство за две криминални престъпления - нападение над длъжностно лице и контрабанда на стоки (овце от Сърбия за Косово).

Иззети са два автомобила. 

Не се съобщава за загинали или ранени. 

До престрелката между сърбите и полицията се е стигнало при опит за проверка на органите на реда. Мъжете не се подчинили на разпорежданията и открили огън по полицаите. 

НАТО засилва военното си присъствие в Косово

НАТО засилва военното си присъствие в Косово

Контингентът на алианса е увеличен с 1000 души

Припомняме, че напрежението между Сърбия и Косово отново нарасна тази година. 

Европейският съюз (ЕС) наложи временни политически и икономически мерки срещу Косово след месеци на насилие, водено от етническото сръбско население.

През април се проведоха избори в Северно Косово, където повече от 90 процента от населението се идентифицира като сръбско и ги бойкотира, което доведе до победа за кметове етнически албанци. С помощта на полицията Косово назначи кметовете, което доведе до месеци на насилие, като етническите сърби, атакуваха международните мироопазващи сили, полицията и медиите.

ЕС, в необичайно рязък ход, прие "обратими и временни мерки" срещу Косово, включително "спиране на посещения на високо ниво, контакти и събития, както и нашето финансово сътрудничество".

От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

До петък са били пререгистрирани 3300 превозни средства

Враждата се превърна в пречка в и без това спорните отношения между двете страни, 25 години след 10-седмичните натовски бомбардировки на Сърбия, след като нейните сили извършиха кампания за етническо прочистване срещу албански мюсюлмани в Косово. Сърбия не признава Косово. То не е признато и от пет страни от ЕС: Испания, Словакия, Кипър, Румъния и Гърция.

Последно, Сърбия обяви допускане на коли с косовски номера, но уточни, че тази мярка е за удобство и няма общо с признаване независимостта.