Косовските сърби в неделя бойкотираха общинските избори, организирани от Прищина в северната част на територията, където те имат мнозинство, съобщи АФП.

По информация на N1, избирателната активност до 11 часа сутринта е била много ниска - в Лепосавич и Звечан под 0,5 процента, в Зубин Поток и Северна Митровица около един процент.

Бойкотът бе очакван ход и за него предупреди сръбският президент Александър Вучич. Той обаче рискува да изостри още повече напрежението, което продължава през последните месеци между правителството на Косово и сърбите.

Изборите идват повече от месец, след като Европейският съюз (ЕС) обяви споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, постигнато в Охрид (Северна Македония), но което двете страни не са подписали.

Самият вот се провежда, защото представителите на сръбската общност подадоха оставки от местните институции през ноември.

Местни избори се провеждат в населеното със сърби Северно Косово

Местни избори се провеждат в населеното със сърби Северно Косово

Сръбският президент зове за бойкот, косовският гарантира безопасност за гласуващите

В 19-те избирателни секции на север могат да гласуват 45 000 избиратели, около 95% от които са сърби. Четири общини в северната част на Косово (Лепосавич, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица) провеждат извънредните местни избори в неделя.

Изборите са наблюдавани отблизо от 357 наблюдатели, сред които представители на 31 организации, които наблюдават и процедурите след затварянето на секциите. Акредитираните наблюдатели са политически субекти, медии, неправителствени организации и чуждестранни мисии в Косово.

Косовският премиер Албин Курти изрази съжаление, че "сръбските граждани на Косово не използват правото си на глас" поради натиск от Белград.

Президентът на Косово Вьоса Османи изтъкна, че изборите за кметове на четири общини в Северно Косово са важен момент за гражданите на тази част на страната и за бъдещето на техните общини. "Изборите са крайъгълният камък на всяка демокрация, а изборният ден е денят, в който всички ще чуят гласа ви. Ето защо изборите на 23 април са важен момент за вас и за бъдещето на вашите общини, а правото на глас е гарантирано от конституцията и законите, на което се ползват всички граждани на Косово", коментира тя. Според Вьоса Османи с вота си гражданите на общините в Северно Косово ще гарантират, че избраните представители ще се занимават пряко с проблемите, които засягат живота им, и ще създадат перспектива за всички.

"Искам обаче да ви уверя, че косовските институции правят всичко, за да направят тези избори свободни и честни и вашата безопасност да бъде гарантирана. Ето защо ви призовавам да отхвърлите онези, които идват при вас със заплахи и изнудване, и ви насърчавам да изпратите силно и ясно послание с участието си в местните избори на 23 април", заяви още тя.

Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово

Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово

Властите обаче ще създадат условия за гласуване

Вучич призова косовските сърби да бъдат единни и да покажат, че "не могат да ни стъпчат" и изтъкна, че волята на сръбския народ в Косово е единодушно да не участва в тези избори.

Вучич коментира и изказване на говорителя на на службата по външна политика и сигурност на ЕС Петер Стано, че е разочарован от решението на сърбите да не участват в изборите. "Бях изненадан и учуден, когато чух изказването на Стано, че е разочарован от неявяването на сърбите. Досега сме участвали в 4 или 5 различни изборни цикъла на властите в Прищина и в нито един от тях до създаването на Общността на сръбските общини не бе възможно да се разбере кои са сръбските общини с изключение може би само на един. Десет години по-късно, за което не е виновна само Прищина, защото ЕС е гарант, Сърбия е тормозена, стреля се по нея и затова казва - няма да отидем на избори, докато не постигнете това, за което се разбрахме, заяви сръбският президент. Трябва ли изборите да се провеждат в участъци и полицейски контейнери, с 550 въоръжени до зъби души, за да осигурят 1-2 процента, които ще излязат? Призовавам сърбите да го разочароват още повече, за да видят колко сме единни и да не могат да ни стъпчат", подчерта той.

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Сръбският лидер настоява за изпълнение на Брюкселското споразумение

Сърбия не признава независимостта, обявена през 2008 г. от нейната бивша провинция.

Първоначално насрочени за 18 декември, изборите бяха отложени за 23 април след поредица от насилствени инциденти на север.

Сръбският бойкот теоретично ще позволи на албанските формации да поемат властта в четирите северни общини.