НАТО реши да разположи резерви, за да подсили КФОР в светлината на неотдавнашните насилствени събития в северната част на Косово, съобщи Командването на съвместните сили (JFC) в Неапол в прессъобщение във вторник, съобщава N1.

"В отговор на неотдавнашните безредици и нараняването на 30 членове на KFOR на НАТО, НАТО нареди разполагането на Оперативните резервни сили (ORF) за Западните Балкани, които бяха в седемдневен статут на готовност за разполагане. На допълнителен многонационален батальон от резервни сили е наредено да намали статута си на готовност за разполагане от 14 на 7 дни, за да бъде готов да подсили КФОР, ако е необходимо", се казва в прессъобщението.

"Разполагането на допълнителни сили на НАТО в Косово е разумна мярка, за да се гарантира, че КФОР има необходимите способности за поддържане на сигурността в съответствие с нашия мандат на Съвета за сигурност на ООН", цитира командващия JFC Неапол адмирал Стюарт Б. Мунш.

"Искам да поздравя КФОР за предприетите бързи, сдържани и професионални действия за намеса, за да спрат безредиците и да спасят животи. Насилието трябва да спре и всички страни трябва да спрат да предприемат действия за подкопаване на мира във всички общности в Косово", каза адмиралът.

В прессъобщението се казва, че JFC Неапол следи отблизо ситуацията в Косово и ще продължи да координира действията си с КФОР, за да гарантира, че разполагат с всички необходими способности и сили, за да осигурят безпристрастно безопасна и сигурна среда и свободата на движение за всички общности според към техния мандат въз основа на Резолюция 1244 на СС на ООН от 1999 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция в Осло, че още 700 войници ще бъдат разположени в Косово след неотдавнашното нарастване на напрежението.

"Решихме да разположим още 700 войници от оперативните резервни сили за Западните Балкани и да поставим допълнителен батальон от резервни сили в състояние на повишена готовност, така че те също да могат да бъдат разположени, ако е необходимо", обясни Столтенберг.

Войници на КФОР на пост след сблъсъците

Войници на КФОР на пост след сблъсъците

Засега в Северно Косово е спокойно