Десетки войници на НАТО охраняваха общинската сграда в град Звечан в Косово във вторник, след като в предния ден 30 войници от НАТО и 52 сръбски протестиращи бяха ранени по време на сблъсъци, предава Ройтерс.

Няколко етнически сърби се събраха пред сградата, но ситуацията беше спокойна, съобщи репортер на Ройтерс, докато военнослужещи от САЩ, Италия и Полша бяха подготвени за противодействие на безредиците.

В понеделник сръбските протестиращи хвърлиха сълзотворен газ и шокови гранати към военнослужещите на НАТО. Силите на НАТО, известни като КФОР, съобщиха, че има 30 ранени сред техните войници. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че 52 сърби са били ранени.

В друг град с предимно сръбско население, Лепосавич, етническият албански кмет не успя да напусне офиса си повече от 24 часа поради блокада от протестиращи отвън, съобщават медиите

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел осъди насилието от понеделник "по възможно най-категоричния начин".

"Актовете на насилие, извършени срещу войските на НАТО, медиите, гражданите и полицията, са напълно неприемливи", написа Борел в Twitter.

Напрежението нараства от времето, в което етническите албански кметове поеха постовете си в района с мнозинство от сърби в Северно Косово след изборите, които сърбите бойкотираха.

Лавров за Косово: Готви се огромна експлозия в центъра на Европа

Лавров за Косово: Готви се огромна експлозия в центъра на Европа

Според него "нито един блок, включително НАТО, няма право да претендира за господство в тази част на планетата"

Косовските власти обвиниха Вучич в дестабилизирането на Косово. Вучич обвини косовските власти, че създават проблеми, като настояват за назначаването на нови кметове.

"В една демокрация няма място за фашистко насилие - няма призив от гласуване към куршум", написа косовският премиер Албин Курти в Twitter късно в понеделник.

Вучич трябва да се срещне в Белград с посланиците на така наречената група Квинта - САЩ, Италия, Франция, Германия и Великобритания, а по-късно - с посланиците на Русия и Китай в Сърбия.

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви по радио RAI, че разговаряше с Вучич и Курти в понеделник вечерта.

"Призовах всички да бъдат спокойни... да се откажат от насилието и се надявам, че ме послушаха. И двете страни изразиха голяма желание, ще видим", каза той.

Не са пострадали български военни при сблъсъците в Косово

Не са пострадали български военни при сблъсъците в Косово

Към момента няма преки заплахи за тях