Етническите сърби в Северно Косово влязоха в сблъсъци с войски от ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР, докато се опитваха да превземат офисите на една от общините, където кметовете на етнически албанци заеха постовете си миналата седмица, съобщават АП и местни медии.

Сърбите започнаха сблъсъци с полицията сутринта в община Звечан, на 45 километра северно от столицата Прищина. Следобед войниците на КФОР призоваха сърбите да освободят пътя за две коли на косовските специални полицейски сили.

След това войниците са използвали сълзотворен газ и шокови гранати, за да защитят косовските офицери в превозните средства и да разпръснат протестиращите, според свидетели и местни медии. Събралите се сърби отговориха с хвърляне на камъни и други твърди предмети. Един автомобил е изгорял, но все още няма потвърждение за пострадали.

По-рано журналисти бяха изпратени в обществената сграда за тяхната собствена безопасност.

Насилието беше последният инцидент, тъй като напрежението се повиши през последната седмица, като Сърбия постави армията на страната в състояние на висока бойна готовност и изпрати повече войски на границата с Косово, което обяви независимост от Белград през 2008 г.

Косово и Сърбия са врагове от десетилетия, като Белград отказва да признае суверенитета на Косово.

Съединените щати и Европейският съюз засилиха усилията си да помогнат за решаването на спора между Косово и Сърбия, опасявайки се от по-нататъшна нестабилност в Европа, докато войната на Русия бушува в Украйна. ЕС даде да се разбере както на Сърбия, така и на Косово, че трябва да нормализират отношенията си, ако искат да постигнат някакъв напредък към присъединяването си към блока.

В понеделник косовската полиция и ръководените от НАТО сили за Косово или КФОР бяха забелязани да защитават общинските сгради в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица, четири общини на север, които проведоха предсрочни избори миналия месец.

Гласуването беше до голяма степен бойкотирано от етническите сърби, които съставляват мнозинството в тези райони. Само етнически албанци или представители на друго по-малко малцинство бяха избрани на кметски постове и събрания.

Полицията съобщи, че сърбите са се събрали рано сутринта в три от общинските сгради - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, но не и в Северна Митровица. В Звечан те се опитаха да влязат, използвайки насилие и сълзотворен газ. Полицията отговори със сълзотворен газ, се казва в изявление.

Премиерът на Сърбия Ана Брнабич разкритикува международното отношение към събитията в Косово, като каза, че КФОР "не защитават хората ... те защитават узурпаторите", очевидно имайки предвид новите кметове.

"Но ние трябва да защитим мира. Мирът е всичко, което имаме", каза тя.

Министърът на отбраната Милош Вучевич каза, че сръбската армия приключва разполагането си след решението за повишаване на нивото на тревога. Вучевич, който каза, че се надява на политическо решение, също разкритикува КФОР, като каза, че тяхната позиция "изглежда, че защитават полицията от невъоръжени хора".

Сърбите казват, че искат както новите кметове, които нарекоха "незаконни и нелегитимни шерифи", да подадат оставка и да напуснат офисите, така и специалната полиция да напусне Северно Косово, според Горан Ракич, местен сръбски политик.

КФОР каза, че е увеличил присъствието си в четирите общини, включително Митровица. Той призова всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация, и призова "Белград и Прищина да се включат в водения от ЕС диалог".

След среща с президента на Косово Вьоса Османи в понеделник, американският посланик Джеф Ховениер повтори призива на западните сили - САЩ, Франция, Италия, Германия и Обединеното кралство - "да се избягват обстоятелства, при които държавни служители имат достъп до обществени сгради чрез използване на сила.''

Той и посланикът на ЕС Томас Шуньог се срещнаха с двама кметове на северните общини, за да обсъдят "как могат да изпълняват задълженията си да служат на всички свои граждани". Други двама не присъстваха на неофициалната среща.

Повече от дузина сърби и петима косовски полицаи бяха ранени при сблъсъци миналия петък. Сръбските войски на границата с Косово бяха приведени в повишена бойна готовност същия ден.

Етническите сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да блокират наскоро избрани служители от етнически албанци да влязат в общинските сгради. Косовската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата и да пусне новите служители в офисите.

САЩ и ЕС осъдиха правителството на Косово за използването на полицията за насилствено влизане в общинските сгради.

На митинг в петък вечер в Белград със своите поддръжници сръбският президент Александър Вучич каза: "Сърбия няма да стои в бездействие в момент, в който сърбите в Северно Косово са нападнати".

Въпреки това всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата би означавал сблъсък с войските на НАТО, разположени там.

Споразумението между Прищина и Белград от 2013 г. за формиране на сръбската асоциация по-късно беше обявено за противоконституционно от Конституционния съд на Косово, който каза, че планът не включва други етноси и може да доведе до използване на изпълнителни правомощия за налагане на закони.

Двете страни се договориха условно да подкрепят план на ЕС за това как да продължат, но напрежението все още тлее.

Конфликтът в Косово избухна през 1998 г., когато сепаратистките етнически албанци се разбунтуваха срещу управлението на Сърбия и Сърбия отговори с брутални репресии. Загинаха около 13 000 души, предимно етнически албанци. Военната намеса на НАТО през 1999 г. в крайна сметка принуди Сърбия да се оттегли от територията. Вашингтон и повечето страни от ЕС са признали Косово като независима държава, но Сърбия, Русия и Китай не са.

Силите на КФОР отцепиха сградите на кметствата в Северно Косово

Силите на КФОР отцепиха сградите на кметствата в Северно Косово

Опити за овладяване на етническото напрежение в района