Сръбският президент Александър Вучич постави армията в пълна бойна готовност и нареди на частите ѝ да се приближат до границата с Косово, съобщава "Ройтерс".

До разпореждането се стигна след сблъсъци между протестиращи и полиция в град със сръбско мнозинство в Косово.

"Беше наредено спешно придвижване на войски към границата с Косово", докладва министърът на отбраната Милош Вучевич. "Ясно е, че се извършва терор срещу сръбската общност в Косово".

Полиция и протестиращи влязоха в сблъсъци в град Звечан в Косово, след като пред сградата на общината се събра тълпа, която се опита да попречи на новоизбрания кмет - етнически албанец, да влезе в кабинета си. Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите. По-късно е била запалена полицейска кола.

Протестите дойдоха след масово бойкотираните местни избори.

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

Лидерите на двете страни нямат решение как да намалят напрежението в районите със сръбско мнозинство

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини, включително Звечан, отказаха да гласуват на 23 април в знак на протест, че техните искания за повече автономия не са били изпълнени - пореден неуспех за мирното споразумение от март между Косово и Сърбия.

Избирателната активност беше 3,47% и местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - защото не ги представляват.

По-рано полицията в Прищина излезе с изявление, че помага на новоизбраните кметове, за да могат да влязат в общинските служби в четирите общини. Кметът на Звечан беше успешно ескортиран до кабинета си.

Сърбия не може да нормализира отношенията си с Косово

Сърбия не може да нормализира отношенията си с Косово

Напрежението между Косово и Сърбия нарасна значително през последните дни

Сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на страната за независимост от Сърбия през 2008 г. - почти десетилетие след края на войната там, и все още считат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северната част на страната.

Подкрепяният от Запада план, одобрен устно от правителствата на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да понижи напрежението чрез предоставяне на повече автономия на местните сърби, като същевременно правителството в Прищина запази върховната власт.

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Сръбският лидер настоява за изпълнение на Брюкселското споразумение