Сръбският президент Александър Вучич обвини премиера на Косово Албин Курти, че умишлено е организирал сблъсъци в северната част на провинцията, за да създаде конфликт между Сърбия и НАТО, каза сръбският президент Александър Вучич в обръщание към нацията.

"Всичко това беше организирано от Албин Курти от голямото му желание за конфликт между сърбите и НАТО. Той е единственият отговорен за случващото се, но си измива ръцете като Пилат Понтийски и казва, че това няма нищо общо с него". каза Вучич.

Косовски сърби се сблъскаха с водените от НАТО миротворци пред общинска сграда

Косовски сърби се сблъскаха с водените от НАТО миротворци пред общинска сграда

Всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата би означавал сблъсък с войските на НАТО

"През последните три дни дори политически неграмотните можеха да разберат какво ни се готви", каза Вучич.

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби, подчерта президентът.

Вучич призова косовските сърби да протестират срещу ситуацията в провинцията, но "да го направят мирно, както направиха днес. Защото тогава никой не може да ги победи. Ще направим всичко възможно да запазим мира".

Лавров за Косово: Готви се огромна експлозия в центъра на Европа

Лавров за Косово: Готви се огромна експлозия в центъра на Европа

Според него "нито един блок, включително НАТО, няма право да претендира за господство в тази част на планетата"

Новак Джокович предизвика политически скандал на "Ролан Гарос", откритото първенство на Франция по тенис, в понеделник, като написа националистическо, антикосовско послание на камерата след трисетовата си победа над американеца Александър Ковачевич.

Поставеният под номер 3 в светoвната разглиста написа "Косово е сърцето на Сърбия, спрете насилието" на камера след мача.

Той каза: "Това е най-малкото, което мога да направя. Чувствам се отговорен като обществена личност и син на човек, който е роден в Косово. Чувствам необходимостта да покажа подкрепа на цяла Сърбия."