Един полицай бе убит, а друг ранен в Косово. Инцидентът е станал близо до границата със Сърбия. Това съобщи БиБиСи.

Стрелбата е станала около 03:00 местно време. Пристигналият на място полицейски екип се е отзовал на сигнал за блокада по границата. Неизвестни лица са открили огън по полицаите и дори са хвърляли гранати по тях.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че нападението в село Банска край Лепосавич е извършено от професионалисти, използвали тежки оръжия. Той приписа атаката на престъпна група, финансирана от Белград. Курти бе категоричен, че виновниците ще бъдат заловени и наказани.

По думите на президентът на Косово Вьоса Османи инцидентът, оркестриран от сръбски престъпни групировки, е атака срещу закона и реда и срещу суверенитета на Република Косово. Тя осъди остро сръбската агресия срещу Косово.

Размирици обхванаха Северно Косово през май, след като кметовете косовски албанци бяха назначени в райони със сръбско население. НАТО разположи допълнителни сили в Косово, за да не се стигне до ескалация.

Косово обяви независимост през 2008 г., но Сърбия така и не я призна. Много сърби смятат Косово за родното място на своята нация. Но от 1,8 милиона души, живеещи в страната, 92% са албанци и само 6% сърби.

Косово готово да проведе нови избори, но Белград сплашва сърбите

Косово готово да проведе нови избори, но Белград сплашва сърбите

Косовският президент Вьоса Османи директно обвини Александър Вучич