През първата година на пандемията ръстът на населението на САЩ е намалял до най-ниското си ниво от основаването на страната. Причините - коронавирусът е ограничил имиграцията, погубил е стотици хиляди жители, а много жени са отложили забременяването си, пише Асошиейтед Прес.

Хората в Съединените щати са се увеличили само с 0,1%, като от юли 2020 г. до юли 2021 г. към населението са се прибавили още 392 665 души. Така общият брой е достигнал 331,8 млн. души, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, публикувани във вторник.

От години населението на Щатите се увеличава бавно, но пандемията задълбочи тази тенденция. През изминалата година за първи път от 1937 г. насам повишението е с по-малко от 1 милион души.

"Очаквах нисък ръст, но не чак толкова нисък. Това показва, че пандемията е оказала огромно влияние върху нас по всевъзможни начини, включително върху демографията", казва Уилям Фрей, старши сътрудник в програмата за градска политика на института Брукингс.

След като пандемията бъде овладяна, в САЩ в крайна сметка може да се наблюдава намаляване на броя на смъртните случаи, но ръстът на населението вероятно няма да се върне на нивото от минали години поради по-малкото раждания. Това ще увеличи нуждата от имиграция на по-млади работници, чиито данъци могат да подпомогнат програми като социалното осигуряване, смята Фрей.

Три фактора, които ще променят САЩ през следващото десетилетие

Три фактора, които ще променят САЩ през следващото десетилетие

Прогнозите са за спад на броя на белите, увеличаване на възрастните хора и малцинствата

В същото време много млади семейства отлагат решението си да имат деца заради финансови притеснения, посочва Линда Кан, професор в Нюйоркския университет и водещ изследовател в проучване, което показва, че почти половината от майките в Ню Йорк, които са се опитвали да забременеят преди март 2020 г., са спрели опитите през първите няколко месеца на пандемията.

"COVID-19 наистина беше стрес тест за цялата ни система и за това как тя не успява да подкрепи жените и семействата. Жените бяха много по-тежко засегнати от пандемията. По-голяма част от тях загубиха работата си или трябваше да се откажат от нея, за да гледат децата вкъщи при дистанционното обучение", допълва тя.

Според данните международната миграция към САЩ е довела до нетно увеличение от близо 245 000 жители. Тя е намаляла наполовина спрямо предходната година поради Covid ограниченията. За сравнение, през 2016 г. САЩ имаха нетно увеличение от над 1 милион международни мигранти.

Половината от населението на САЩ е напълно ваксинирано срещу COVID-19

Половината от населението на САЩ е напълно ваксинирано срещу COVID-19

Отне близо девет месеца от началото на ваксинацията