Само часове след като беше обявена мащабната операцията на силите на НАТО срещу талибаните в Афганистан, от военното ръководство се похвалила с първи успехи, съобщава БиБиСи.

Според висши командващи на силите на алианса, акцията е „белязала значителен успех". По последна информация до момента са убити петима талибани, а осем са арестувани.

Операцията, наречена "Мущарак" или "Заедно", се осъществява в един от най-големите бастиони на талибаните - град Марджа. Той се намира в южната афганистанска провинция Хелманд.

В района му живеят около 125 000 души. Областта е извън контрола на централните власти от 2001 г. Градът е известен и като един от основните износители на опиум.

Талибаните се съсредотичиха в Марджа, след като бяха прогонени от други райони на Хелманд от офанзиви на американската морска пехота пред две години.

Според афганистански военни над 70% от територията на Марджа е „вече прочистена".

Американски морски пехотинци и войници от афганистанката национала армия са започнали втората част от операцията срещу талибаните.

Те са осъществили десант с въртолети в селището Марджа. Според първите данни от военните сили на Афганистан талибаните оказват умерена съпротива на превъзхождащите по сила войски на НАТО.

"Риа новости" коментира, че командването на Алианса се е подготвило добре за тази операция, като своевременно е блокиран сайтът „Гласът на джихада", който редовно съобщава за загубите в натовските редици.

По този начин, коментира руската агенция, пропагандата кампания, съпътстваща военната операция, ще бъде едностранна и явно светът ще узнава само за загубите на талибаните.

В същото време афганистанските медии коментират, че операцията „Мущарак" е била рекламирана толкова дълго, че основните сили на талибаните са напуснали района на Марджа и са се настанили в съседни провинции.

В града са останали само малки отряди от талибани и операторите на радиоуправляемите снаряди.

В същото време хиляди местни жители няколко дни преди началото на операцията са напуснали жилищата си, установявайки се в централния град на провинция Хелманд Лашкаргак.

Там обаче те живеят на палатки, при липса на храна, вода и  медицинска помощ.

Новости коментира също така, че Мущарак, чиято цел е унищожаване на талибаните, се провежда в момент, в който афганистанското ръководство полага усилие да привлече талибаните в процеса на национално примирие, предлагайки им реинтеграция в афганистанското обществото.

Според местни анализатори операцията в Хелманд свежда тези усилия до нула.

Месните анализатори подчертават също така, че както изглежда НАТО е заинтересован с продължаване на военния конфликт в Ислямската република, целейки дългосрочно съхраняване на своите военни бази в Афганистан, които заемат стратегическо географско положение в района на Средния изток.

В офанзивата срещу талибаните взимат участие общо 15 000 войници - афганистанци, американци, британци, французи, канадци, датчани и естонци от силите на НАТО.

Това е най-широкомащабната операция от началото на военната операция на водената от САЩ международна коалиция през октомври 2001 г., припомнят световните агенции.